Budapest, 2015. október 24.
Résztvevõk állják körbe az õrtüzet a Gyújtsunk jelképes õrtüzet Székelyföldért! elnevezésû megemlékezésen a XXII. kerületi Tóth József utcában 2015. október 24-én. Ezen a napon este Székelyföld peremtelepülésein több száz helyszínen gyújtottak õrtüzet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) tiltakozó akciója keretében a régió önkormányzási jogát követelve.
MTI Fotó: Marjai János
Külföld

Kigyúlt a Székelyföld határát jelző tűzözön

24.hu
24.hu

2015. 10. 24. 18:50

Fáklyákkal és fényszórókkal jelölik ki Székelyföld határait a szombati akció keretében. Így szeretne a magyar nyelvű régió önrendelkezést kicsikarni a román államtól.
Korábban a témában:

A Székelyföld határán lévő településeken több száz helyszínen gyújtottak őrtüzet szombat este a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) tiltakozó akciója miatt a régió önkormányzási jogát követelve.

A tömegrendezvény Székelyföld 68 peremtelepülésén kezdődött egy időben ökumenikus istentisztelettel, aminek végén felolvasták a demonstráció kiáltványát, és a résztvevők kivonultak a környező magaslatokra őrtüzeket gyújtani, illetve a kocsik fényszóróját tükrökkel az ég felé irányítani.

Önrendelkezést!

Kinyilvánították, hogy a határok kivilágításával kívánják a román kormány és a világ tudomására hozni, hogy Székelyföld létezik, és élni akar az önrendelkezés jogával.

E jog alapján követeljük Székelyföld államon belüli önkormányzását! Ragaszkodunk a nyolc székely széket és 153 önkormányzatot magába foglaló Székelyföld határaihoz, amelyet a helyi közösségek népszavazása tesz majd véglegessé

– áll a kiáltványban, melyet a Maros megyei Lukafalván (Gheorghe Doja) Izsák Balázs SZNT-elnök olvasott fel az MTI szerint.

Van egy nép a Kárpátok kanyarulatában, amely szabadon és békében akar élni, szabadon akarja használni anyanyelvét, és maga akar dönteni a saját sorsáról szülőföldjén. (…) Követeljük, hogy az Európában gyakorolt normák érvényesüljenek és a Székely Nép – Európa autonóm közösségeihez hasonlóan – megélhesse önrendelkezését Székelyföld autonómiája révén. Azt az Európai Unióban elfogadott elvet kell irányadónak tekinteni, amelynek megfelelően, a régiókat nem kijelölni, hanem elismerni kell

– fogalmazott a kiáltvány. A dokumentum kinyilvánította: Székelyföld autonómiája a teljes és tényleges jogegyenlőség garanciáját biztosítja a régió minden lakójának nemzeti, etnikai, nyelvi hovatartozásától függetlenül. Azt is kijelenti, hogy Székelyföldnek önálló fejlesztési régiót is kell alkotnia.

Párbeszéd kell

A kiáltvány párbeszédre szólította fel Románia kormányát, Magyarország kormányát pedig arra kérte, hogy szerezzen érvényt a két ország közötti alapszerződés 15/9. cikkelyének. Ebben a felek azt vállalták, hogy tartózkodnak az olyan intézkedésektől, amik a régiók etnikai arányait megváltoztatva arra irányulnak, hogy korlátozzák a kisebbségek jogait.

A lukafalvi demonstráción Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke közvetítette a partiumi magyarok szolidaritását. Tőkés szerint “olyan időket élünk, amikor meg kell gyújtani a lármafákat”. Reményik Sándor költőt idézve mondta: “egy lángot adok, ápold, add tovább”. A lukafalvi templommal szemközti területen meggyújtott őrtüzet többszáz fős tömeg állta körül. Sokan székely és magyar zászlót lengettek, a székely és a magyar himnusz eléneklése után népdalok éneklésébe kezdtek.

Hatalmas hír

Az LMP is részt vesz a tiltakozáson. Közleményük szerint Vida Attila, az országos elnökség titkára,  Lengyel Szilvia és Keresztes László Lóránt elnökségi tagok, valamint Takács Péter nemzetpolitikai titkár Gyergyószentmiklóson csatlakoznak a demonstrációhoz.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.