Nagyvilág

Újra ebolapánik van két kontinensen

ebolavakcina (Array)
ebolavakcina (Array)
Egy skót ápolónő mégse gyógyult fel teljesen, miközben Nigériában gyanús körülmények között meghalt egy férfi. A WHO szerint is korai még az öröm, a vírusveszély fennáll.

Egymástól függetlenül két országban is ismét felütötte a fejét az ebola. A BBC beszámolója szerint egy korábban már megfertőződött, aztán felgyógyult skót ápolónő, Pauline Cafferkey volt kénytelen kórházba vonulni ismét. A 39 éves nőt repülővel szállították Glasgow-ból Londonba, ahol elkülönítették.

Cafferkey Sierra Leonéban küzdött a vírussal, itt kapta el ő is. Úgy tudni, nem fertőzött meg senkit, nincs közegészségügyi veszély. A nő épp a múlt héten kapott egy díjat, épp azért, mert a saját egészségét kockáztatta, hogy másokon segítsen. Elég nehezen is gyógyult fel, pajzsmirigy-problémái lettek és a haja is kihullott.

Közben pár ezer kilométerrel délebbre, a nigériai Calabar városában is felbukkant a már legyőzöttnek hitt vírus. Egy férfi mutatott ebolaszerű tüneteket, őt és a vele érintkezett tíz embert karanténba helyezték. A fertőzött férfi később egy helyi kórházban el is hunyt. A vérmintákat amúgy laborba küldték. Nigériában tavaly júliusban jelent meg a vírus, 19 ember fertőződött meg, hét meghalt.

Épp szerdán közölte a legsúlyosabban érintett három ország, Libéria, Sierra Leone és Guinea, hogy most jött el az első hét, hogy abszolút nem volt ebolás esetük tavaly március óta. A járványban a legenyhébb becslések szerint is 11 ezer ember halt meg, ezzel a legsúlyosabb ebolajárvánnyá vált a történelemben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint még korai kijelenteni, hogy teljesen vége a járványnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik