Nagyvilág

Az osztrák szélsőjobb vezére Orbánt dicséri, a Jobbikkal nincs kapcsolata

Szerinte csak Magyarország tartotta be a nemzetközi egyezményekből és uniós szerződésekből eredő kötelezettségeit.

A Magyar Nemzetnek a szélsőjobboldali politikus a felső-ausztriai erősödés alapján azt mondta, a bécsi tartományi választásokon történelme legjobb eredményét érheti el az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ).

Ha hihetünk a felméréseknek, akkor Bécsben is lehetséges a szavazatok több mint 30 százalékát elérni.

Burgenlandban jól működik koalíciójuk a szocialistákkal, ott véget ért az FPÖ kirekesztése. Szerinte ez egyértelmű jelzés „az összes pártnak, hogy egy demokratikusan, a választók által legitimált pártot nem lehet kirekeszteni.” Ők alapvetően nem is rekesztenek ki senkit, a szociáldemokraták (SPÖ) bécsi polgármesterét sem, aki néhány napja viszont kizárta velük a koalíciót.

Csakhogy Häupl a bécsi választás után már nem lesz polgármester, hanem még a választás éjszakáján lemond. Így a kérdés fel sem vetődik. És higgyen nekem, az SPÖ-ben is vannak értelmes és a jövőbe tekintő erők, amelyek azonnal kívánják, hogy az ország problémáinak megoldása kerüljön előtérbe az ideológiai megkövesedés helyett.

Heinz-Christian Strache mindenkivel kész tárgyalni a koalícióról, ha győznek, de nem lesz többségük a tartományi parlamentben. Bécs polgármestereként, tartományi elnökként a városháza minden tisztviselőjének bemutatkozna, meghallgatná problémáikat és felvetéseiket.

A népszerűség szüli a nácizást

Az FPÖ-vezér végső célja egy szociális néppárt. Rágalomnak nevezi, hogy közel állnak neonáci csoportosulásokhoz. Szerinte politikai ellenfeleik vádjai abból fakadnak, hogy ők nagyon népszerűek, ezért riválisaik pánikból a lenácizás eszközéhez nyúlnak.

Az emberek már nem hisznek ezeknek a megbélyegzéseknek. Az FPÖ nyitott párt, ahol mindenki együtt dolgozhat, aki lelkesedik a mi értékeinkért.

A pártvezér ezt követően elmagyarázza, mi közük volt a burgenlandi kampány „Idegenek, kifelé!” plakátjaihoz és azt is, hogy közleményeikben miért írnak gyakran „keleti bandákról”, „keleti bűnözésről”, miért nevezik meg az állampolgárságot a bűnügyi témájú sajtóközleményekben.

Fotó: Europress/AFP/Alexander Klein
Fotó: Europress/AFP/Alexander Klein

Strache ezért dicséri Orbánt

Látva a növekvő káoszt, amelyet az osztrák szövetségi kormány fejetlen és felelőtlen politikája okozott – összhangban az európai intézményekkel –, azonnal irányváltásra van szükség. Egyedül Magyarország tartotta be a nemzetközi egyezményekből és az EU-s szerződésekből eredő kötelezettségeit, és próbál – elsősorban Ausztria és Németország, mint az illegális bevándorlók áradata számára leginkább vonzó terület érdekében – rendezett határellenőrzést fenntartani.

Az FPÖ-vezér szerint minden demokratikusan irányított nép alapvető joga határai őrzése és annak eldöntése, hogy ott ki telepedhet le.

Semmit nem változtat ezen, ha minden illegális bevándorlót és menedékkérőt „menekültnek” neveznek át. Werner Faymann osztrák kormányfőnek a lehető leghamarabb bocsánatot kellene kérnie a magyar miniszterelnöktől, Orbán Viktortól a kínos beszólásáért.

(A kancellár élesen bírálta a magyar miniszterelnököt, akinek politikájáról azt mondta, hogy Európa „legsötétebb korszakának emlékét idézi”.)

Az osztrák szélsőjobbnak semmilyen kapcsolata nincs a Jobbikkal. Az FPÖ-vezér viszont szívesen találkozna Orbán Viktorral, sajnálatosnak nevezi, hogy még nem részesült ebben az örömben. A lap úgy látja, a fogtechnikusból lett pártvezér az október 11-i választások után akár Bécs polgármestere, tartományi elnöke is lehet, a következő parlamenti választásokon pedig még kancellársága sem kizárt.

Az október 11-én tartandó bécsi tartományi választásokon a felmérések szociáldemokrata és szabadságpárti párharcot jósolnak. A felső-ausztriai választások előtti közvélemény-kutatások már jelezték az FPÖ megerősödését és a bécsi előrejelzések szerint is mozgósítani kell a szociáldemokrata szavazókat, ha az SPÖ el akarja kerülni a kudarcot. Korábban Michael Häupl azt mondta, rossz eredmények esetén sem mond le.

SPÖ 38, FPÖ 34

Az Unique Research osztrák cég közvélemény-kutatása szerint az SPÖ 38, az FPÖ 34 százalékos támogatottságot tud jelenleg magáénak, de nem kizárt, hogy a véghajrában az arány felcserélődik. A bécsiek 45 százaléka egyáltalán vagy inkább nem elégedett a mostani menekültpolitikával, 32 százalék inkább, 17 százalék pedig nagyon egyetért a migránsválság bécsi kezelésével.

Az Ifjúsági Kutatóintézet hétfőn közzétett felmérése szerint a 16 és 29 év közötti bécsiek 34 százaléka az SPÖ-re, 21 százaléka a Zöldekre, 19 százaléka az FPÖ-re voksolna. A NEOS liberális pártra a bécsi fiatalok hét, az ÖVP-re pedig négy százaléka szavazna. A felső-ausztriai tartományi választáson az Osztrák Néppárt (ÖVP) nyert, de sok támogatót vesztett, az FPÖ viszont megkétszerezte szavazói számát az előző választásokhoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik