Nagyvilág

A szeparatisták kiküldték Luhanszk megyéből a ENSZ-t

A kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták Luhanszk megye elhagyására utasították a körzetben tevékenykedő ENSZ-ügynökségeket - közölte a világszervezet.

“Aggodalommal töltenek el a hírek, amelyek szerint a kelet-ukrajnai de facto hatóságok a műveletek megszakítására és a körzet pénteki, szeptember 25-i elhagyására utasították az ENSZ-ügynökségeket” – hangsúlyozta Stephen O’Brien, az ENSZ főtitkárának humanitárius ügyekben és a rendkívüli segélyek koordinálásában illetékes helyettese.

Felfüggesztették a tevékenységüket

A hatóságok rendelkezése értelmében szombatig számos nemzetközi nem kormányzati szervezetnek (NGO) is el kell hagynia Luhanszk megyét.

Bár az illetékes nem nevesítette az érintett NGO-kat, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi segélyszervezet csütörtökön közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy bezárták a csoport luhanszki irodáját.

“A donyecki de facto hatóságoknak az ENSZ jövőbeni műveleteire vonatkozó döntése még függőben van, az ENSZ-ügynökségeknek ezért minden tevékenysége fel lett függesztve” – mondta O’Brien, hozzátéve, hogy a nemzetközi NGO-k akkreditációjának és regisztrációjának helyzete rendkívül aggasztó a Luhanszkhoz hasonlóan a Moszkva-párti szakadárok uralma alatt álló Donyeck megyében.

Illegális tevékenységgel vádolták a civilszervezetet

A főtitkárhelyettes arra szólította fel a szeparatistákat, hogy tegyék lehetővé az ENSZ és a nemzetközi NGO-k tevékenységének folytatását Kelet-Ukrajnában.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, meglehetősen ritka, hogy egy országban a tevékenységük felfüggesztésére utasítják az ENSZ ügynökségeit.

Az önkényesen kikiáltott Luhanszki Népköztársaság hatóságai néhány nappal ezelőtt azzal vádolták meg az Orvosok Határok Nélkült és a vöröskeresztet, hogy “illegálisan” gyógyszereket tárolnak a körzetben. A két szervezet ezt tagadta.

Az ENSZ emberi jogi hivatala szerint a kelet-ukrajnai válság tavaly áprilisi kirobbanása óta közel nyolcezer ember halt meg az oroszbarát szeparatisták és az ukrán hadsereg közötti összecsapásokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik