Nagyvilág

FAZ: Kelet-Európának igaza van a menekültkérdésben

Meg kellene hallgatni a menekültügyben megszólaló Kelet-Európai országokat – állítja pénteken, a Franfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) online felületén megjelent kommentárjában Karl-Peter Schwarz. A véleménycikk címe: Kelet-Európának igaza van. A szerző megjegyzi: ahelyett, hogy rasszistának, populistának, egoistának és anti-európainak bélyegeznék a magyarokat, románokat, cseheket, szlovákokat és lengyeleket, ezen országok hangját is meg kellene hallani.

A Visegrádi négyek legutóbbi tanácskozását említve megjegyzi: a lengyel, magyar, cseh és szlovák miniszterelnök számos érvet hozott fel a menekültkvóta elfogadása ellen, amelyeket – amennyiben nem érzelmeinkre, hanem értelmünkre hallgatunk – megfontolásra érdemesnek tart. Mint írja, a menekültkvóta nem oldja meg a problémákat, amíg a schengeni határokat nem erősítik meg az illegális bevándorlás megfékezésére és amíg a menekültek befogadása a dublini rendelet értelmében történik.

Nem mindenki a háború elől menekül

Schwarz emlékeztet: az új javaslat szerint az EU-tagországoknak összesen 160 ezer menekültet kell átvállalniuk Magyarországtól, Görögországtól és Olaszországtól, de amíg a menekültáradat nem csillapodik, ez a szám újra és újra emelkedni fog.

Az újságíró szerint nem mindig egyértelmű, hogy az érintettek valóban politikai vagy háborús üldöztetés miatt keresnek új hazát, azonban hozzáteszi: kétségtelen, hogy szíriai menekültek valóban ilyen menedékkérők. Mint írja, rajtuk kívül vannak még sokan, akik feleségüket, gyermekeiket biztonságos táborokban hagyták és azzal a reménnyel vágnak neki a kontinensnek, hogy valamelyik gazdag uniós országban családjuk számára jobb életet biztosíthatnak.

A határvédelem kötelesség

Kiemeli: a schengeni országoknak kötelességük megvédeni az unió határait, ezért van kerítés a szlovák-ukrán határon, Melilla és Ceuta spanyol enklávéknál, a görög Evrosnál, a bolgár-török határon és már a magyar-szerb határon is. Mint írja, ha a rendőrség nem tudja megvédeni a határokat, a hadsereg fellépésére van szükség és emlékeztet:  Ausztria – melynek kancellára, Walter Faymann annyira felháborodott Orbán Viktor miatt – évekig hadsereggel védte keleti határát.

Schwarz szerint a menekültkvóta elvonja a figyelmet a krízis valódi okairól. Az EUnem gondoskodik egy humánus, racionális, terhelhető menekültügyi rendszerről, ami hatékonyan segítené a politikai üldözötteket és a háború elől menekülőket és így belerondítana az embercsempészek üzletébe, ezzel ezrek életét mentve meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik