Nagyvilág

Pont kerülhet a macedón politikai belharc végére

Macedonia(960x640).jpg (Array)
Macedonia(960x640).jpg (Array)

Az EU közvetítése sikeresnek tűnik, egy év múlva előrehozott választásokat tartanak a véres összecsapásokat átélt Macedóniában.

Sikerült áttörést elérnie az elhúzódó macedóniai belpolitikai válság rendezésében az Európai Unió (EU) bővítési ügyekért felelős biztosának. Az ország négy vezető pártjának elnökei kedden ugyanis megállapodtak abban, hogy 2016. április végéig előre hozott választásokat tartanak – jelentette a Libertas hírportál.

Johannes Hahn a pártok vezetőivel nyolc órán át folytatott megbeszéléseket, majd elmondta, hogy tárgyalópartnerei – Nikola Gruevszki kormányfő, Zoran Zaev szociáldemokrata ellenzéki vezető és az albán kisebbséget képviselő Ali Ahmeti és Menduh Thaci – jövő héten Brüsszelben is összeülnek, ahol véglegesítik a mostani megállapodást.

 A harcok nyomai Kumanovóban

Macedónia már tavaly április óta belpolitikai válságban van. A Zaev vezette ellenzéki Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) a parlamenti voksolás után választási csalással vádolta meg a Gruevszki mögött álló pártot, a kormányzó Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártját (VMRO-DPMNE), és azóta bojkottálja a parlament munkáját. Az év eleje óta a helyzet tovább éleződött a kormány és az ellenzék között, a Kumanovóban május elején történt fegyveres harcok miatt pedig az etnikai feszültségek kiújulásától tartanak a méretes albán kisebbség lakta országban.

A tiltakozások azután kezdődtek a kétmilliós országban, hogy a szociáldemokrata ellenzéki vezető hangfelvételeket tett közzé, amiken szerinte a kormányfő, a belügyminiszter, a macedón hírszerzés vezetője és más tisztviselők arról tárgyalnak, hogyan tussolják el azt a négy évvel ezelőtti emberölést, amit rendőrök követtek el. A 2006 óta hatalmon lévő Gruevszki szerint a felvételek nem valódiak, külföldi ügynökök segítségével készültek.

A kormányhivatal előtt május 17. óta folyamatosan tüntetnek az ellenzék hívei, akik Gruevszki lemondását és új választások kiírását követelik. A parlament épülete előtt a kormány szimpatizánsai táboroznak. Az ellenzék még korábban tiltakozó megmozdulást hirdetett szerdára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik