Nagyvilág

Brüsszel elismerte, hogy tárgyaltak Paksról

Megerősítette a magyar hatóságok és az Euratom Ellátási Ügynökség (ESA) között folyó tárgyalások tényét az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

“A felek feladata, hogy olyan megállapodásra jussanak, amely teljes mértékben összhangban van az EU és az Euratom szerződéseinek fűtőanyagellátás-diverzifikációra vonatkozó előírásaival” – hangsúlyozta a távirati irodának Anna-Kaisa Itkonen, a bizottság klíma- és energiaügyekért felelős szóvivője. Az Európai Atomenergia Közösség és az ellátási ügynökség intézményileg az Európai Bizottság felügyelete alá tartozik, de jogilag független intézmény. Az MTI az ügynökséget is megkereste az ügyben, de Luxembourgból egyelőre nem érkezett válasz.

Itkonen arra is kitért, hogy Lázár János kedden az energiaunió megvalósításáról és az energiaellátás biztonságát érintő kérdésekről egyeztetett Miguel Arias Canetével, a bizottság energia- és klímaügyekért felelős tagjával, de ennél többet nem árult el.

Lázár János keddi tárgyalásait követően azt mondta, minden akadály elhárult a megoldás útjából, Sonkodi Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára Luxembourgban tárgyalt az ESA illetékeseivel, és sikerült minden kérdést tisztázni, a kifogásokat eloszlatni és parafálni a megállapodást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik