Nagyvilág

Szemet szemért: megvakítják, mert megvakította áldozatát

ameneh bahrami (ameneh bahrami)
ameneh bahrami (ameneh bahrami)

Iránban most először alkalmazták hivatalosan a szemet szemért büntetést.

A The Guardian cikke szerint 10 év börtönre, pénzbüntetésre, és mindkét szeme elvesztésére ítélte az iráni bíróság azt a férfit, aki öt évvel ezelőtt egy másik férfi arcát savval öntötte le, amivel a bal szemére megvakította áldozatát. A büntetést iráni orvosok hajtották végre a Rajai-Shahr börtönben, Karaj városában.

A cikk kitér rá, hogy a büntetés végrehajtásakor az elítélt nem volt magánál, ráadásul egyelőre csak az egyik szemét nyomták ki, miután áldozata az utolsó pillanatban meggondolta magát, és az elítélt jobb szemének megvakítását hat hónappal későbbre halasztotta. (Iránban az ítélet kiszabásakor az utolsó szó mindig az áldozaté, vagy az áldozat hozzátartozójáé.)


A perzsa országban egyre többen esnek áldozatul savtámadásnak
Kép forrása: Europress

A szemet szemért büntetést egyébként most először alkalmazták hivatalosan a perzsa országban, ahol az utóbbi években folyamatosan emelkedik a savtámadások száma. A jogvédő szervezetek elítélik a kegyetlen büntetést, és azokat az orvosokat is, akik közreműködtek a végrehajtásában.

Mahmood Amiry-Moghaddam, az Iran Human Right, független norvég civil szervezet tagja egyenesen barbár tettnek nevezte a megvakítást, majd közölte, az orvosok, akik részt vettek benne, megszegték a hippokratészi esküjüket, így többé nem nevezhetik magukat orvosnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik