Nagyvilág

Százak vettek részt a koppenhágai merénylő temetésén

Több százan vettek részt Dániában annak a 22 éves férfinak a temetésén, aki a múlt hétvégén két embert megölt és ötöt megsebesített Koppenhágában.

A palesztin származású, de Dániában született és dán állampolgárságú támadótól, Omar el-Husseintől Koppanhága egy mecsetében vettek búcsút, majd egy Bröndbyben lévő muszlim temetőben hantolták el, egy név és jelzés nélküli sírba.

Az AFP hírügynökség szerint nagyjából ötszázan vettek részt a temetésen. A TV2 dán tévécsatorna beszámolója szerint a gyászolók közül sokan nem ismerték személyesen a merénylőt, a családja iránti tiszteletből jöttek el. Ezzel szemben az AFP beszámolója szerint a temetésen a támadó sok fiatal ismerőse ott volt, köztük bűnbandák tagjai is.

Omar el-Hussein szombaton délután automata fegyverrel belőtt a koppenhágai Krudttoenden kulturális központ ablakán, ahol épp a véleménynyilvánítási szabadságról tartottak előadást, és az előadó egy svéd művész, Lars Vilks volt, aki korábban karikatúrát készített Mohamed prófétáról. Testőrei elrántották a művészt, akit így nem ért lövés, de egy másik, 55 éves férfi meghalt, három rendőr pedig megsebesült a hatóságok közlése szerint. A merénylő éjfél után egy zsinagógánál kezdett lövöldözni, ahol egy fiatal zsidó biztonsági őr esett áldozatul, és két rendőr megsebesült. 

A rendőrök vasárnap kora reggel tűzharcban agyonlőtték a merénylőt. A merényletekben megsebesült rendőrök azóta elhagyták a kórházat.

A CNN amerikai hírtelevízió szerint a tettes közvetlenül a merényletek elkövetése előtt Facebook-oldalán hűséget fogadott Abu Bakr al-Bagdadinak, az Irakban és Szíriában nagy területeket uraló Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik