Nagyvilág

Halálos terrortámadás volt Koppenhágában

Kiderült, hogy egyetlen támadó adott le lövéseket a koppenhágai kulturális központ kávézójában egy a szólás szabadságáról szóló rendezvényen egy résztvevőhalálát és három rendőr sérülését okozva. A támadást a miniszterelnök terrorakciónak minősítette.

Egy fegyveres lövéseket adott le szombat délután egy koppenhágai kulturális központ kávézójára, amelyben rendezvényt tartottak a szólás szabadságáról. Az eseményt az a svéd karikaturista vezette, aki évekkel ezelőtt egy rajzsorozatában Mohamed prófétát kutyatesttel ábrázolta. A lövések következtében egy 40 éves férfi meghalt, három rendőr megsebesült.

Egy szemtanú a CNN-nek azt mondta, hogy a támadó fő célpontja Lars Vilks karikaturista volt.

Lopott autóval menekült

A tettes tüzet nyitott a kávéház ablakain keresztül a bent ülőkre, és szemtanúk szerint be is akart hatolni, de ez nem sikerült neki. Az esemény biztonságára ügyelő rendőrök viszonozták a tüzet, de a támadónak sikerült egy személyautón elmenekülnie.

A rendőrség az autót később üresen megtalálta Koppenhága északi részén. Kiderült, hogy a gépkocsit a tettes ellopta. Korábbi jelentések szerint a támadónak volt egy tettestársa, de a rendőrség megerősítette, hogy a szemtanúk vallomásai alapján csak egy támadó volt, akiről készült fénykép egy parkolóban. A rendőrség nyilvánosságra hozta a képet, amelyen a körülbelül 185 centiméter magas, sportos, 25 és 30 év közötti férfi sötét dzsekit és bordó sapkát vagy csuklyát visel.

A rendőrség szerint a 40 éves férfi, aki életét vesztette, a rendezvény egyik résztvevője volt. Személyazonosságát nem közölték.

Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva közölte, hogy a bűncselekmény “bizonyosan politikai indíttatású volt, és ezért terrorista támadásnak” tekintik. “Riadókészültségben vagyunk az egész országban” – tette hozzá.
A kulturális eseményen jelen volt a francia nagykövet is, aki sértetlenül átvészelte a támadást. Laurent Fabius francia külügyminiszter azonnal reagált az incidensre. “Szigorúan elítélem a terrorista támadást. Franciaország Dánia népe és hatóságai mellett áll a terrorizmus elleni küzdelemben” – állt a miniszter közleményében.

Nem sokkal később nyilatkozatot tetti Francois Hollande francia elnök is, szolidaritását fejezve ki Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnöknek. Az államfői hivatal bejelentette, hogy a lehető legsürgősebben Koppenhágába utazik Bernard Cazeneuve belügyminiszter – írja az MTI.

 
Fotó: MTI / EPA 

Lars Vilks rajzsorozata annak idején nagy vitát, a muzulmán országok részéről pedig heves tiltakozást váltott ki, több iszlám csoport pedig halállal fenyegette meg őt. Az al-Kaida terrorista hálózat 150 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

2007-ben rajzolta 

“Művészet, istenkáromlás és véleményszabadság” volt a rendezvény címe, Lars Vilks a fő vendég volt. A 2007 óta szigorúan örzött Vilks sértetlen maradt, és a hátsó bejáraton át hagyta el az épületet. A Ritzau dán hírügynökség azt jelentette, hogy a lövéseket kora délután a bejáratnál adták le, és a tettesek rögtön elmenekültek. A rendőrség azonnal hozzákezdett felkutatásukhoz.

Vilks rajzai 2007 augusztusában jelentek meg a Nerikes Alle handa című örebrói lapban, az újság egy olyan szerkesztőségi cikk illusztrálásának szánta a karikatúrákat, amely az öncenzúra ellen és a vallásszabadság mellett emelt szót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik