Közélet

Álhír lehetett a meghiúsított budapesti terrorakció

TEK (tek, TEK, terror elhárítás, )
TEK (tek, TEK, terror elhárítás, )

Nem volt a magyar fővárosba tervezett tálib terrorakció – erről Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke beszélt az MTI-nek. Vizsgálják, hogy miért voltak dezinformációk a Magyar Nemzet cikkében – tette hozzá.

A bizottság több mint két és félórás ülésén az előzetes letartóztatásban lévő Kiss Szilárdnak, Magyarország volt moszkvai mezőgazdasági attaséjának ügyéről, a bevándorlás helyzetéről, valamint a Magyar Nemzet hétfői számában megjelentekről, az állítólag Budapestre tervezett terrorakcióról is tájékozódott az ukrajnai helyzet mellett.

Utóbbiról a szocialista elnök azt mondta: a cikk dezinformációkat tartalmazott, amelynek okát a szolgálatok vizsgálják. Nem volt Budapestre tervezett tálib terrorakció, nincs olyan adat, amely szerint Magyarországon közvetlen terrorfenyegetettség lenne – hangsúlyozta Molnár Zsolt.

A cikkben azt írták, hogy bár Magyarországot egyelőre csak tranzitországnak tekintik a terroristák, Budapesten is terveztek fegyveres támadást, amelyre a tálib ellenállás egyik vezetője adott utasítást. A cikk szerint a merényletre készülők leleplezésében nagy szerepe volt a magyar titkosszolgálatok, a Terrorelhárítási Központ és az európai rendőri szervek együttműködésének.

Kiss Szilárd ügyével kapcsolatban a bizottság elnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy a gyanúsított annak ellenére lett attasé, hogy kétszer is fennakadt a nemzetbiztonsági átvilágításon.

A növekvő mértékű illegális bevándorlásról Molnár Zsolt azt mondta: ez a kérdéskör nem nemzetbiztonsági, hanem idegenrendészeti és határrendészeti vonatkozású.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik