Nagyvilág

Generációs háború dúl Kínában

Egyre feszültebb az új és az idősebb generációk viszonya a világ legnépesebb országában. Nem ritkán fajul fizikai összecsapássá egy olyan egyszerű nézeteltérés, hogy egy fiatal átadja-e a helyét a buszon.

Az utóbbi időben eldurvult az idősek és fiatalok közötti ellentét Kínában, különösen ott ahol leggyakrabban találkoznak: a tömegközlekedései eszközökön. Az öregek azt mondják, nem tudják elviselni az új generáció tiszteletlenségét, és nemtörődömségét. A fiatalok az internetes fórumokon dühöngnek az egyre erőszakosabbá váló idősek miatt.

A minap például két órás forgalmi dugót okozott a Pekinghez közeli Baoding városában egy idős férfi. Azon háborodott fel, hogy egyetlen fiatal sem volt hajlandó átadni neki a helyét a buszon. Mérgében leszállt a zsúfolt járműről, majd elállta az útját, és nem volt hajlandó továbbengedni – írja a BBC.

 Fotó: http://tieba.baidu.com/

Egy szemtanú szerint az idős férfi integetett, és kiabált: „akkor senki sem megy sehova”. Bár időközben valaki felajánlotta neki az ülőhelyét, kibékíthetetlen volt. Egy szintén idősebb hölgy, aki szintén a járművön utazott, a sértődött kortársával értett egyet. „Az egyetemistáknak manapság nincs tartásuk, soha egyikük sem képes átadni a helyét, egy nála öregebb embernek” – kiabálta.

Az esetről készült fotó bejárta a kínai közösségi médiát, és minden egyéb témát maga mögé szorítva vonzotta a kommenteket. A meghökkentőnek tűnő eset, Kínában koránt sem egyedi. A föld legnépesebb országában.

Nemrég néhány idősebb férfi megvert egy nem eléggé udvarias fiút egy wuhani buszon, néhány nap múlva pedig egy hetven éves féri meghalt, miután egy ülőhely miatt elkezdett verekedni egy fiatallal Zhengzhou városában.

 Fotó: http://tieba.baidu.com/

Az esetek pedig egyre hangosabb és egy durvább internetes vitákat generálnak. A legtöbben nem az idős emberek védelmében szólalnak meg, hanem épp ellenkezőleg, arról beszélnek mennyire irritálóak az öregek.

„Minden öreg csak egy nyűg – csak tőlem függ, hogy udvarias vagyok-e vagy sem – ha akarom átadom a helyem, ha nem, akkor nem” – szólnak a tipikus kommentek.

Az okok nem túl bonyolultak. Egyrészt Kínában rohamos mértékű az elöregedés. Az ország túlnépesedése miatt 1979-ben hozott „egy család, egy gyermek” szabályozás miatt az idős emberek egyre többen vannak: az ország népességének egyharmada lesz 60 évesnél idősebb 2050-re. A másik összetevő pedig az, hogy a ma hatvan körüli emberek túl nagy változásokon mentek keresztül az életük során, és ezt nem mindenki tudja feldolgozni. „Ők még mindannyian vörös őrök voltak, akik hittek abban, hogy különlegesek, hogy a fiatalságukat mindenki közös, és fényes jövőjéért áldozzák fel. Aztán minden összeomlott: nem csoda, hogy morcosak” – magyarázta James Palmer, pekingben élő lapszerkesztő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik