Nagyvilág

Szegecses gumibot hajtja a hasznot Kínának

Nyíltan hirdetnek kínzóeszközöket, melyeket diktatúrák használnak kényszervallatáshoz és tüntetések szétveréséhez – írja a New York Times.

Kényszerítő- és kínzóeszközök gyártásából és eladásából tesz szert profitra számos kínai cég, köztük több állami tulajdonú. Ezeket nem ritkán az emberi jogok eltiprásához használják fel Afrikában és Ázsiában – áll két jogvédő szervezet, az Amnesty International és az Omega Research Foundation kedden nyilvánosságra hozott jelentésében.

Több mint 130 kínai vállalat érdekelt ilyen eszközök kereskedelmében, sokan nyíltan hirdetik elektromos sokkolóikat, szegecses gumibotjaikat és nehezékkel ellátott lábbilincseiket. A jelentés szerint olyan eszközökről van szó, melyek eredendően kegyetlenek és embertelenek. Ezek gyártásának, eladásának, exportjának tilalmát akarják elérni. Az Amnesty és az Omega szerint Kínának vállalnia kell a felelősséget azon eszközök miatt, melyeknek egyetlen célja a kínzás.

A kínai állami hírügynökség, a Hszinhua egy hétfői jelentése amiatt volt rendhagyó, mert a kínai hatóságok általában tagadják, hogy kínzásokat hajtanak végre. Egy híradás most mégis arról szólt, hogy három rendőrt és négy állambiztonsági tisztet eljárás alá vontak, amiért hét gyanúsítottból erőszakkal akartak vallomást kicsikarni, egyet pedig megöltek – elektromos sokkolót használtak rajta és bakanccsal verték fejbe. Kedden a Hszinhua arról számolt be, hogy a hatóságok átalakítják a kihallgatószobákat – puha falfelületek és kárpitozott bútorok lesznek bennük, hogy „megelőzzék a baleseteket”.

 Fotó: Amnesty International

A kínai kínzóeszközök nagy része olyan afrikai országokba kerül, ahol mindennapos a rendőri erőszak. 2011-ben az ugandai biztonsági erők kínai tömegoszlató eszközöket alkalmaztak egy utcai kormányellenes tüntetés leverésére, ami miatt kilencen meghaltak és százan megsérültek. Ugyanabban az évben Kongóban 33 ember halt meg ugyancsak egy tömegoszlatásban.

A jelentés szerint egyedül Kína gyárt szegecses gumibotokat, melyek végig szúrós, hegyes felületűek. Hét kínai cég is árulja ezeket, többek között Kambodzsába, Nepálba, Thaiföldre adnak el belőlük.

29 kínai cég árul olyan elektromos sokkolókat, melyekkel általában a nemi szervre, torokra, fülre mérnek komoly áramütést. Olyan eszköz is kapható, mellyel a csuklót a nyakhoz rögzítik, ezzel a légzést és a vérkeringést is akadályozzák, végső soron halált okozhatnak. Olyan székeket is árulnak, melyeken a foglyokat kényelmetlen pozícióban lehet rögzíteni és akár órákon át úgy hagyni.

A New York Times több kínzóeszköz-gyártót is megkérdezett, választ csak egy vállalatnál kaptak, de annak munkatársa sem árulta el nevőt. Ő azt mondta, hogy már nem gyártanak ilyen eszközöket, valószínűleg csak „elfelejtették azokat levenni a honlapjukról”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik