Nagyvilág

Fejkendő nélküli forradalmárok

Szabadságra vágynak azok az iráni nők, akik vállalják, hogy a fejkendőjük, a hidzsáb nélkül fotózzák magukat.

A képeket pedig később feltöltik a Facebook-ra, így kampányolnak, ez ő szabadságharcuk, hiszen Iránban kötelező ennek a viselete a nők számára.. Mindössze május 3-a óta létezik a közösségi oldalon Az iráni nők titkos szabadsága csoport, de már több mint 175 ezer kedvelője van. A mozgalmat egy Angliában élő iráni újságírónő, Masih Alinejad indította, kezdeményezéséről pedig már a The Guardian is beszámolt.

Kép: Facebook

Korábban ő maga is hordta a hidzsábot, egészen 2009-ig, amikor Angliába emigrált. Nem az a célja, hogy betiltsák a fejkendő viselését, csak az, hogy a nők maguk dönthessenek arról, hogy szeretnék-e hordani. „Olyan országban szeretnék élni, ahol én is, aki nem hordja, illetve a húgom is, aki hordja, békében élhessünk egymás mellett” – magyarázta.

Az enyhülés jelei?

„Ez az én titkos szabadságom” – írja az egyik nő, miközben Teherán utcáin vezet. „Szeretem érezni, hogy a szél fújja az arcomat” – tette hozzá.

„Az iráni állami televízió csak olyan nőket mutat, akik viselik a fejkendőt, ez a kezdeményezés az ország másik arcát is megmutathatja. Azokat a nőket, akik másként gondolkodta” – magyarázta az újságíró.

Az ország új elnöke, Hassan Rouhani – elődjével, Mahmoud Ahmadinejad szemben – már jóval nagyobb szabadságot enged az országban, ezért is tehetik meg ezek a nők, hogy szembemennek a hivatalos öltözködési szabályokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik