Nagyvilág

Ellenzéki politikusokat lehet gyilkolni egy iráni számítógépes játékban

A börtönben lévő Mohamed Hatami az egyik célpontja egy internetről letölthető számítógépes játéknak.

Hatamin kívül Mir Hoszein Muszavi és Mehdi Karubi ellenzéki vezetőket, volt elnökjelölteket mintázza meg a játék, amelynek tervezői weboldalukon “az iszlám forradalom fiatal híveinek” nevezik magukat. Az alkotók úgy gondolják, hogy a program kipróbálói “a lázadás szimbólumaival dacolhatnak” a játék keretei között.

2011 óta börtönben

A “lázadás” kifejezést az iráni konzervatívok a 2009 júniusában lezajlott elnökválasztást követő politikai ellenállásra használják, melynek során Muszavi és Karubi megkérdőjelezték Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök újraválasztásának szabályosságát. A két elnökjelölt választási csalást emlegetett, és felszólították híveiket, hogy vonuljanak az utcákra elégedetlenségük kifejezésére.

A mozgalmat végül elfojtották az iráni hatóságok. A megtorlás több tucat halálos áldozattal járt, és a hatóságok több ezer embert börtönöztek be. A két elnökjelöltet 2011 óta házi őrizetben tartják.

Nincs szükség engedélyre

Huszein Moazami, a videojátékok engedélyeztetéséért felelős iráni hatóság illetékese hangsúlyozta, hogy a játék tervezőinek nincs szükségük engedélyre a program terjesztéséhez, de hozzátette azt is, hogy az illetékes hatóságok, vagyis a kulturális minisztérium, a rendőrség és az igazságszolgáltatás szervei is tudomást fognak szerezni a játékról.

A 2009-es tüntetések, valamint Karubi és Muszavi sorsa továbbra is összetűzéseket okoz az iráni rezsim keményvonalas támogatói és a mérsékelt reformista tábor között. Az utóbbi időben a kormány több tagja felvetette, hogy szüntessék meg a két korábbi elnökjelölt házi őrizetét, ezt azonban a keményvonalasok határozottan elutasítják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik