Nagyvilág

Az anya állította le fia gyilkosának akasztását

A halálra ítélt gyilkos nyakán már rajta volt a kötél, amikor áldozatának szülei megakadályozták a kivégzését.

A húszas éveiben járó elítélt lába alól eredetileg áldozata szüleinek kellett volna kirúgniuk a széket egy nyilvános kivégzésen Iránban, de ők végül pont az ellenkezőjét tették. A bekötözött szemű halálraítélt nyakán már ott volt a kötél, amikor az általa halálra késelt 18 éves fiú anyja odament hozzá, felpofozta, majd közölte: férjével együtt úgy döntöttek, hogy megkímélik a férfi életét. Majd segített levenni a kötelet fia gyilkosának nyakáról – jelentette a Guardian.

Áldozatának anyja pofon vágta a kötéllel a nyakán kivégzését váró gyilkost, majd megmentette a haláltól
Fotó:ISNA/Arash Khamooshi

A Balal nevű férfi egy utcai verekedés közben késelte halálra még hat éve a 18 éves Abdollah Hosseinzadehet, egy royani bazárban. Az áldozat apjának elmondása szerint a barátaival sétálgató fiát Balal meglökte, fia válaszul belérúgott, mire a férfi egy konyhakést húzott elő. Az apa szerint Balal nem akarta megölni a fiát, csak nem volt tapasztalt késharcban, és véletlenül lett halál a verekedés vége.


A  pillanat, amikor az anya leveszi a kötelet fia gyilkosának nyakáról
Fotó:ISNA/Arash Khamooshi

A Balal elleni per hat éven át tartott, mire jogerősen halálra ítélték, az iráni törvények alapján az áldozat szüleinek véleményét is kikérve. A szülők végig a férfi kivégzése mellett voltak. Hozzáállásuk három nappal az akasztás napja előtt kezdett meginogni, az anya egy álma miatt. A nő ugyanis alvás közben a fiával találkozott, aki közölte vele, hogy már jó helyen van, és arra kérte anyját, hogy tartózkodjon a bosszútól.

Az utolsó pillanatban történt megbocsátásról az ISNA iráni hírügynökség egyik fotóriportere készített fényképeket. Az egyiken azt látni, ahogy Balal édesanyja és Hosseinzadeh anyja egymást átölelve sírnak a nyilvános akasztás színhelyén.

Balal édesanyja (balra) és Hosseinzadeh édesanyja (jobbra) ölelkezik
Fotó:ISNA/Arash Khamooshi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik