Nagyvilág

Obama erősít az AIDS elleni harcban

aids (aids)
aids (aids)

15 és 65 év között minden amerikait letesztelnének.

Az őt ért bírálatok után Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint hétfőn bejelentette, hogy fokozza az erőfeszítéseket a HIV/AIDS elleni küzdelemben. Az elnöki rendelkezés a nemzeti törekvések hatékonyabb összehangolására szólított fel.

Obama rámutatott, hogy a szűrővizsgálat elterjesztésével, valamint korai kezeléssel kordában tartható az AIDS-hez vezető, az emberi immunrendszert megbetegítő vírus (HIV) terjedése.

A rendelet szerint a Nemzeti AIDS-politika Hivatalát vezető Grant Colfaxnak és Kathleen Sebelius egészségügyi miniszternek, illetve az általuk irányított munkacsoportnak 180 nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy kidolgozza javaslatait a témában.

Egy korábbi javaslat szerint sokat javíthatna a helyzeten, ha minden 15 és 65 év közötti amerikain HIV-tesztet végeznének el.

Becslések szerint mintegy 1,1 millió HIV-fertőzött él az Egyesült Államokban, 20 százalékuk nem tudja magáról, hogy hordozó, harmaduk pedig nem részesül semmilyen kezelésben.

Obama 2010-ben hirdette meg nemzeti AIDS-stratégiáját, amelynek célja, hogy öt év alatt 25 százalékkal lassítsa a HIV terjedését. Az aktivisták elégedetlenek a kormány eddigi munkájával, és nem hisznek abban, hogy az új rendelkezés miatt bármi is változna.

Az utóbbi 10 évben 50 ezer körül mozgott a HIV-vírussal újonnan megfertőződöttek száma az Egyesült Államokban. Az atlantai Emory Egyetem egyik tanulmánya szerint az Egyesült Államokban élő fekete, meleg és biszexuális férfiak körében a HIV-fertőzöttek aránya vetekszik a legrosszabb helyzetben lévő fekete-afrikai országok adataival.

A magyar adatok sem megnyugtatóak, mindössze egy év alatt több mint negyedével nőtt a HIV-fertőzöttek száma Magyarországon, jelenleg 1855 HIV-pozitív emberről tud a hazai egészségügy.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik