Belföld

Duplájára nőtt az AIDS-betegek száma hazánkban

Riasztó statisztikák: 2012-ben 50 százalékkal több megbetegedést regisztráltak, mint egy évvel korábban, és a HIV-fertőzöttek száma is nőtt.

Mindössze egy év alatt több mint negyedével nőtt a HIV-fertőzöttek száma Magyarországon, jelenleg 1855 HIV-pozitív emberről tud a hazai egészségügy – írja csütörtöki számában a Népszava. Az Országos Epidemiológiai Központ statisztikái szerint 2012-ben összesen 219 embert fertőzött meg a vírus, amely pontosan 35 százalékkal több, mint ahányan 2011-ben fertőződtek meg.

Ugyanakkor nem csupán a fertőzések, de a megbetegedések száma is jelentősen növekedett: tavaly 48 új AIDS-beteget regisztráltak az egészségügyben, amíg tavalyelőtt “csupán” 32 megbetegedés történt.

A statisztikák azonban erősen félrevezetőek, a valóságban ugyanis ennél sokkal rosszabb a helyzet. “Számtalan HIV-fertőzött és AIDS-beteg nem jelenik meg a statisztikákban, vagy mert nem tudnak a fertőzésükről, vagy mert nem kezeltetik magukat. A pesszimista becslések szerint a fertőzések csupán 30 százalékáról van adat” – mondta el a lapnak Bagyinszky Ferenc, a Társaság a Szabadságjogokért HIV/AIDS programvezetője.

A járványveszély évek óta fenyeget, ám 2010 óta képtelen volt kidolgozni a kormány egy átfogó AIDS-stratégiát. Sőt: a beígért 15 millió forintból tavaly egyetlen fillért sem kaptak a segítő szervezetek, ugyanis 2012-ben egyetlen pályázatot sem írtak ki – teszi hozzá a Népszava.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik