Nagyvilág

Lóhúsbotrány : több ezer svéd ló „tűnik el” nyomtalanul évente

ló (ló)
ló (ló)

A svéd hatóságok az európai lóhúsbotrány kirobbanása után számoltak, és rájöttek, évente akár 9000 ló is „eltűnhet” az országból. Szakértők azt gyanítják, illegálisan levágva húsként szállítják ki azokat az országból.

Az elvégzett statisztikai számítások szerint évente nagyjából húszezer lónak kéne elpusztulni Svédországban minden évben, ezzel szemben ennél több ezerrel kevesebbet jegyeznek fel a hatóságok – közölte a Local.se. A kutatások szerint 2000 óta már több mint százezer lónak veszett teljesen nyoma a skandináv országban.

Szakértők szerint elképzelhető, hogy az „eltűnt” állatokat illegálisan temetik el tulajdonosaik, hogy a hivatalos út kijátszásával pénzt spóroljanak. Valamint az is, hogy a hiányzó lovak hústermékként kerülnek európai országokba, illegálisan. Egy szakértő elmondása szerint semmiféle ellenőrzés nincsen ennek megakadályozására.

Az európai lóhúsbotrány az előző hét végén érte el Svédországot, ahol húszezer fagyasztott lasagnét vontak ki a forgalomból, mert a marhahúsosként feltüntetett étel valójában nagy részben lóhúsból állt. Az ételt nem azért vonják vissza, mert veszélyes lenne, hanem mert tévesen van felcímkézve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik