Belföld

Magyarországon is keresik a lóhúst

lovak (ló)
lovak (ló)

A hivatalos adatok szerint hazánkba nem érkezett megtévesztő, mixelt hústermék, a biztonság kedvéért azért szúrópróbaszerű vizsgálatokat tartanak a hatóságok.

Múlt csütörtökön adtunk hírt arról, hogy Nagy-Britanniában újabb csalásra derült fény, a Findus nevű, fagyasztott lasagnéba kevertek lóhúst, miközben a címke szerint a termék kizárólag marhahúst tartalmaz.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) folyamatosan figyelemmel kíséri a gyors riasztási rendszeren közzétett adatokat, melyen eddig Magyarországra irányuló szállítást nem jeleztek.

Az élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors riasztási rendszeren keresztül a brit hatóság tájékoztatta a tagországokat, hogy a svédországi székhelyű Findus élelmiszer-vállalkozás egyes, marhahúsosként megjelölt fagyasztott készítményei (lasagne) lóhúst tartalmaznak. A nyersanyag pontos származási helyéről a gyorsriasztási rendszeren egyelőre nincs hivatalos információ – közölte a Nébih.

Az ügy kapcsán a Nébih országszerte szúrópróbaszerűen ellenőrzi az érintett termékeket, laboratóriumai pedig folyamatosan készen állnak azon vizsgálatok elvégzésére, amellyel megállapítható, hogy a felhasznált hús milyen állatfajból származik.

Csak a gyógyszeres hús veszélyes

A lóhús fogyasztása abban az esetben jelenthet kockázatot a fogyasztók egészségére, ha az állatot a vágást megelőzően gyógyszeres kezelésnek (például antibiotikumok, gyulladáscsökkentők) vetették alá, és a kötelező várakozási idő nem telt le. Az engedélyezett vágóhidakon a vágást megelőző vizsgálatok és az állatot kísérő dokumentumok biztosítják, hogy ez ne fordulhasson elő.

A Nébih vizsgálati rendszere terv szerinti mintavételekkel és laboratóriumi vizsgálatokkal biztosítja a szermaradékokkal szennyezett termékek kiszűrését valamennyi élelmiszer vonatkozásában.

A lóhús felhasználása marhahúsosként jelölt termékekben a fogyasztók szándékos megtévesztését jelenti, és hamisításnak minősül.

A románok cáfolnak

Közben kiderült, hogy Franciaországba is jutott a lóhúsos lasagnéből. Egy francia cég azt állítja, Romániából származik a lóhús, ezt azonban a román hatóságok cáfolják. Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter szerint nincs olyan gyanú, hogy Romániában címkézték volna tévesen a hústerméket, és a lóhúst marhahúsként adták volna el az érintett román vágóhidak. Hozzátette: Romániában valamennyi engedélyezett vágóhíd teljesíti az európai uniós szabványokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik