Nagyvilág

EU előtt a lóhúsbotrány

lovak (ló)
lovak (ló)

A szükséges uniós intézkedésekről tárgyalnak szerdán Brüsszelben az érintett országok miniszterei.

A miniszterek meg akarják vitatni az Európai Unióval mindazokat az intézkedéseket, amelyek az ügy teljes körű kezeléséhez szükségesek – adta hírül közleményében az EU soros elnöki tisztét betöltő Írország.

Stéphane Le Foll francia agrárminiszter már hétfőn délután bejelentette: brit kollégájával megállapodott, hogy még a héten európai szintű találkozót tartanak az ügyről. Hozzátette, Franciaország szorgalmazni fogja, hogy európai szinten javítsák az élelmiszertermékek felcímkézését. Le Foll azt is jelezte, azonnali hatállyal megerősítik a hús- és halkereskedelmi hálózatok ellenőrzését.

Simon Coveney ír mezőgazdasági miniszter még az este összehívta a szerdai brüsszeli tanácskozást, amelyen Tonio Borg, az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosa is ott lesz, a kérdésben “kompetens európai miniszterek” mellett.

Tonio Borg szóvivője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió csak egészségügyi veszély esetén tilthatja be egy termék forgalmazását, ettől eltérő esetben a tagállamok kompetenciakörébe tartozik annak ellenőrzése, hogy a termékek nem veszélyesek-e az egészségre és megfelelnek-e az előírásoknak.

Így kezdődött

Múlt csütörtökön adtunk hírt arról, hogy Nagy-Britanniában újabb csalásra derült fény, a Findus nevű, fagyasztott lasagnéba kevertek lóhúst, miközben a címke szerint a termék kizárólag marhahúst tartalmaz.

Közben kiderült, hogy Franciaországba is jutott a lóhúsos lasagnéből. Egy francia cég azt állítja, Romániából származik a lóhús, ezt azonban a román hatóságok cáfolják. Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter szerint nincs olyan gyanú, hogy Romániában címkézték volna tévesen a hústerméket, és a lóhúst marhahúsként adták volna el az érintett román vágóhidak. Hozzátette: Romániában valamennyi engedélyezett vágóhíd teljesíti az európai uniós szabványokat.

Az eddigi adatok szerint Magyarországra nem érkezett a lóhúsos termékből.

Csak a gyógyszeres hús veszélyes

A lóhús fogyasztása abban az esetben jelenthet kockázatot a fogyasztók egészségére, ha az állatot a vágást megelőzően gyógyszeres kezelésnek (például antibiotikumok, gyulladáscsökkentők) vetették alá, és a kötelező várakozási idő nem telt le. Az engedélyezett vágóhidakon a vágást megelőző vizsgálatok és az állatot kísérő dokumentumok biztosítják, hogy ez ne fordulhasson elő – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik