Nagyvilág

Az amerikai nagykövet elhagyta Szíriát

A tüntetésekkel küzdő szíriai kormány korlátozásait rendre megszegő Robert Ford a képviselet elleni támadások miatt távozik.

Az Egyesült Államok damaszkuszi nagykövete Washingtonba repült, hogy megkezdje “meghatározatlan ideig tartó szabadságát” – közölte a nagykövetség egyik munkatársa. Robert Ford a képviselet elleni támadások, valamint a rá kivetett korlátozások miatt tette meg a lépést.

Ford alig egy éve volt az Egyesült Államok damaszkuszi nagykövete. Azután nevezték ki, hogy az Egyesült Államok 2005-ben visszahívta szíriai nagykövetét, a Rafik Hariri volt libanoni kormányfő elleni merénylet miatt. Szíriát Ford megérkezése után érte le az arab tavasz forradalmi hulláma, és az amerikai nagykövetet rendszeresen lehetett látni rendszerellenes tüntetéseken, és ellenzéki aktivisták társaságában.

A szíriai hatóságok augusztusban utazási korlátozást vezettek be Ford, és az amerikai nagykövetség munkatársaival szemben, a szíriai fővárosra korlátozva mozgását. Ennek ellenére Ford többször is hivatalos engedély kérése nélkül látogatta az ellenzéki eseményeket szerte az országban, és ezzel sokszor veszélynek tette ki magát.

A szíriai kormány hívei az utóbbi hónapokban több ízben megtámadták mind az amerikai nagykövetség épületet, mind a nagykövetet szállító gépkocsikonvojt. Legutóbb pénteken dobálták meg paradicsommal és tojással a diplomatát, amikor egy damaszkuszi mecsetbe igyekezett, ahol előzőleg az Aszad-rezsim ellen tiltakozó tüntetők gyűltek össze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik