Nagyvilág

Polgárháború fenyegeti Szíriát

Már több mint háromezer halottja van a márciusban kezdődött rendszerellenes tüntetéseknek Szíriában, és egyre több a fegyveres összecsapás.

Az ENSZ adatai szerint átlépte a háromezret a levert szíriai tüntetések alatt meghalt emberek száma. A halottak között 187 gyerek is van. Az ENSZ emberi jogi főbiztosának elmondása szerint az elmúlt tíz napban százan haltak meg Szíriában, és arra figyelmeztetett, hogy a kormányellenes tüntetések „kegyetlen eltiprása” polgárháborúba taszíthatja az országot. Navi Pillay a nemzetközi közösség közbelépését kérte a vérontás megakadályozására.

Pillay aggasztónak nevezte, hogy a szíriai kormányerők közül egyre több katona dezertál az ellenzékhez, mert nem akarnak tüntetőkre lőni, és a két fél ellenállása könnyen fegyveres konfliktussá válhat. Egy Törökországba dezertált szíriai katonatiszt már bejelentette, hogy megalakította az ellenzék hadseregét, és csatlakozásra biztatta a szíriai hadsereg katonáit.

Csütörtökön harminchat ember, köztük 25 kormánykatona halt meg több városban történt összecsapásokban – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja. A londoni székhelyű szervezet meglepetését fejezte ki, amiért a szíriai hatóságok elhallgatják, hogy a reguláris hadsereg többtucatnyi katonáját ölték meg az elmúlt napokban. A pénteki tüntetéseknek kora délutánig már legalább hat halottja volt.

Aktivisták állítása szerint több mint harmincezer embert tartóztattak le a szíriai hatóságok, akik közül sokakat iskolákból kialakított fogolytáborokban tartanak fogva. Bár a szíriai hatóságok szeptember elején engedélyt adtak a Nemzetközi Vöröskeresztnek, hogy munkatársai meglátogassák a szíriai börtönöket, de eddig mindössze csak egy damaszkuszi börtönt nyitottak meg előttük. Így nem tudták megbízhatóan ellenőrizni a politikai foglyok kínzásáról szóló történetek hitelességét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik