Nagyvilág

Tüntetőkhöz átállt dezertőrökkel harcol a szíriai hadsereg

Legalább három embert halt meg a szíriai hadsereg egységei és dezertőrök közötti összecsapásokban

A szerdára virradó éjszaka történt harcok az ország déli részén található Hirak városánál alakultak ki, ahol legalább húsz katona hagyta el posztját, és állt át az ellenzéki erőkhöz. A szemben álló felek gépfegyverekkel lőtték egymást helyi szemtanúk és aktivisták elmondás szerint. Egy, a Reutersnek nyilatkozó szemtanú elmondta, hogy legalább három tüntető holttestét látta a helyi hullaházban.

Közben már harmadik napja tart a kormányellenes tüntetések melegágyának számító Homsz városában a kormányerők offenzívája. Az elmúlt két napban legalább 32 ember halt meg az egymilliós városban. Damaszkusz keleti negyedeiben pedig az elit Köztársasági Őrség több ezer katonája kutat dezertőrök után.

Az ENSZ adatai szerint már több mint háromezer halottja van a márciusban kezdődött rendszerellenes tüntetéseknek Szíriában. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa pedig arra figyelmeztetett, hogy polgárháborúba taszíthatja az országot a kormányellenes tüntetések „kegyetlen eltiprása”. Navi Pillay aggasztónak nevezte, hogy egyre több katona dezertál a hadseregből, és a két fél ellenállása kiterjedt fegyveres konfliktussá válhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik