Nagyvilág

Megszüntetik a kémkedő brit bulvárlapot

A News of the World kiadója, a News International a napokban kirobbant telefonlehallgatási botrány miatt döntött a hetilap megszüntetéséről.

James Murdoch, a kiadó európai ágának vezetője csütörtökön délután jelentette be, hogy a vasárnapi lesz a 168 éves bulvárlap utolsó száma.

A lapot azzal vádolják a brit hatóságok, hogy többek között eltűnt kislányok, politikusok, hírességek, illetve elesett katonák szüleinek telefonjait hallgatta le, hogy így jusson exkluzív információkhoz. A rendőrség jelenleg négyezer személlyel kapcsolatban nyomoz, akiket a lap munkatársai a gyanú szerint célba vettek.

Mint arról korábban beszámoltunk, a brit bulvárlap több éve kezdődött telefonlehallgatási botránya a héten új erőre kapott, miután kiderült: nagy nyilvánosságot kapott bűncselekmények, valamint a londoni terrortámadások áldozatai és rokonai is a lap célpontjai között voltak. David Cameron brit kormányfő „abszolút gusztustalannak” nevezte a módszereket, az eset kapcsán tartott parlamenti vitanapon.

A News of the World 1968-ban lett az amerikai médiamogul, Rupert Murdoch lapbirodalmának része, ez volt az első brit lap, amelyet az amerikai milliárdos megszerzett. A lapból eredő bevételek jelentősen hozzájárultak Murdoch médiahálózatának kiépítéséhez. A kiadvány 2,66 milliós példányszámával mindmáig a legolvasottabb hetilapnak számít Nagy-Britanniában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik