Nagyvilág

Bajt hozhat a régióra az alkotmány

Destabilizálhatja a régiót az új alkotmány azzal, hogy erősen hangsúlyozza Magyarország kapcsolatát a határon túl élő magyarokkal. Az a legnagyobb probléma a dokumentummal, hogy nem tükrözi a magyar állampolgárok elképzeléseit. Villáminterjú Enrique Guerrero Salom szocialista EP-képviselővel, az Alkotmányozási Bizottság spanyol tagjával.

Felszólalásában Ön „pártalkotmánynak” nevezte az új magyar Alaptörvényt, tényleg ennyire súlyosnak látja a helyzetet?

Minden alkotmánynak széles körű politikai és szociális konszenzuson kell alapulnia, mert az alkotmány feladata, hogy a későbbiekben közös, mindenki által elfogadható keretet biztosítson a különböző politikai feladatok végrehajtásához. A magyar Alaptörvény nem tesz eleget ennek a követelménynek. Egy partizán alkotmányról van szó, amelyet a Fidesz számára hoztak létre és szavaztak meg, ennek megfelelően az ő ideológiájukat képviseli és választói népszavazás nélkül akar egy modellt felállítani. Ráadásul az alapvető civil és társadalmi jogokat is korlátozza. Úgy is fogalmazhatnék, hogy egy „exkluzív” szövegről van szó, amely instabilitást fog hozni, és nem tükrözi a magyar állampolgárok elképzeléseit.

Az sem segít ezen, hogy országszerte több millió kérdőívet küldtek ki az alkotmány szövegének összeállításához?

A kérdőív csupán egy „önigazoló ujjgyakorlat” volt, semmit nem ért, hiszen nem volt reprezentatív és nem tartalmazta az alapvető kérdést, vagyis hogy akarnak-e egyáltalán új alkotmányt az állampolgárok. De még ha tartalmazta volna is, csupán egymillió embertől kaptak a levélre választ. Szintén beszédes, hogy az alkotmányt a pártok közül csak a Fidesz támogatta.

Tudna említeni konkrét tartalmi problémákat is a dokumentummal kapcsolatban?

Nem érvényesül a „Checks and balances” (fékek és egyensúlyok elve) a hatalmi ágak között: különösen a bíróságok függetlensége csorbulhat. A szociális jogokról és a diszkriminációról nem is beszélve.

A kisebbségi jogokra gondol?

Ha már szóba kerültek a kisebbségek, akkor számolni kell azzal, hogy a Magyarországgal határos országok negatívan ítélhetik meg, hogy az új alkotmány erősen hangsúlyozza az anyaország kapcsolatát a határon túl élő magyarokkal.

Mi lehet ennek a következménye?

Megkockáztatom, hogy akár a régiót is destabilizálhatja.

Hogyan értékeli a magyar elnökség eddigi tevékenységét?

Még csak a közepénél tartunk, nem mondanék határozott véleményt, de az biztos, hogy az EU vezetését történelmi pillanatban vette át Magyarország, ebből következik, hogy nagyon nagy követelményeknek kell megfelelni ahhoz, hogy a végén úgy ítéljék meg, hogy az elvárásoknak megfelelően teljesítettek a magyarok.

enrique Guerrero salom, Ep-képviselő, Spanyolország

– “Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai Parlamenti Képviselőcsoportjának” tagja

– Az Alkotmányügyi Szakbizottság tagja

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik