Nagyvilág

Nem mond le az egyiptomi elnök

A kijárási tilalom ellenére Kairóban és Egyiptom több más városában szombat kora reggel is több ezren tüntettek.

A 82 éves Hoszni Mubarak – aki három évtizede áll az ország élén – beszédében óvatos reformokat ígért, és bejelentette a kormány menesztését. Az államfő azt ígérte, hogy várhatóan még a nap folyamán új kabinetet nevez ki. Az egyiptomi vezető védelmébe vette a biztonsági erőket, azt hangoztatva, hogy azok a tüntetők ellen fellépve a káosz megakadályozása érdekében cselekedtek. Az elmúlt napok összecsapásaiban szombat reggeli adatok szerint mintegy 25 személy vesztette életét, és jóval meghaladta az 1000-et a sebesültek száma.

Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió azt jelentette, hogy a kora reggeli órákban nem került sor újabb összetűzésekre, és különösen nem a rendőrökkel, ők ugyanis elhagyták az utcákat. A televízió riportere szerint a rendőröket mindenütt katonák váltották fel, őket viszont a tüntetők részben viharosan üdvözölték.

Az egyiptomi elnök egyetlen szót sem szólt a lemondását célzó követelésekről, és azt hangoztatta, hogy a káoszt mindenképp el kell kerülni. A többi között a párbeszéd fontosságát hangoztató elnöki beszéd ellenére a tüntetők továbbra is követelték Hoszni Mubarak lemondását. “Mubaraknak el kell hagynia az országot” – skandálták a tiltakozók Kairó központi terén, a Tahrír téren.

Ugyancsak az al- Dzsazíra jelentette, hogy a tüntetők mellett az ellenzéki iszlamista Muzulmán Testvériség elnevezésű párt is követelte Mubarak lemondását. A szervezet egyik vezetője a hadsereg beavatkozását sürgette arra az esetre, ha Mubarak nem távozik a hatalomból.

Mubarak beszéde után Kairóban az éjszakai kijárási tilalom ellenére folytatódtak a tüntetések, a kijárási tilalom ellenére tüntetők százai valósággal megszállták a főváros központi terét, a Tahrír teret, és továbbra is Hoszni Mubarak lemondását követelték. “Meg akarjuk változtatni a rendszert” – skandálták a tiltakozók a szemtanúk szerint. A hadsereg – amely korábban többször is kiszorította a tüntetőket a térről – ezúttal nem avatkozott be az eseményekbe.

Közben az éjszakai események fényében tovább folytatódtak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy miként alakul az ország jövője. Egybehangzó értékelések szerint ebben kulcsszerepe lehet a hadseregnek, és sok függ attól, hogy Mubarak számíthat-e a hadsereg lojalitására. Tunéziában ennek elmaradása a korábbi elnök bukását eredményezte, Egyiptomban egyelőre még nem tudni, hogy a katonaság kinek a pártján áll.

Barack Obama amerikai elnök védelmébe vette a tüntetőket. Mubarak beszédére reagálva kijelentette: “Az új arab nemzedéknek joga van ahhoz, hogy hallathassa hangját”. Az elnök felhívta az egyiptomi államfőt és felszólította őt arra: tartsa magát az ígéretéhez, miszerint azon fog munkálkodni, hogy népe nagyobb demokráciában és a jobb gazdasági lehetőségek között éljen. Obama egyúttal felszólította a demonstrálókat, hogy békés formában fejezzék ki elégedetlenségüket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik