Nagyvilág

Halottak és kijárási tilalom Egyiptomban

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök az ország egész területére kiterjesztette az éjszakai kijárási tilalmat péntek este - jelentette a kairói állami televízió.

A kormányzat korábban Kairóban, Alexandriában és Szuezben vezetett be kijárási tilalmat este 18 órától reggel 7 óráig. Az említett városokban példátlan kormányellenes megmozdulások zajlanak. A Mena egyiptomi hírügynökség késő este visszavonta a kijárási tilalom országos kiterjesztéséről szóló jelentését. Bár az állami televízióban is elhangzott a hír, később már csak a három nagy városról tettek említést a híradásokban. Az egyiptomi állami televízió értesülése szerint a középületek védelme érdekében volt szükség az intézkedésre. Kairó központjában az állami televíziónál katonák oszlatták fel a tömeget, miután a kormányellenes tüntetők előzőleg megpróbálták megostromolni a televízió székházát, csakúgy mint a külügyminisztériumot. Tüntetők egy csoportja a kormánypárt felgyújtott székházában fosztogatott, tévékészülékeket és egyéb elektromos eszközöket tulajdonított el.

A CNN amerikai hírtelevízió jelentése szerint Kairó utcáin katonai alakulatok tűntek fel. Az al-Dzsazíra katari székhelyű hírtelevízió úgy tudja, hogy az elnöki gárda alakulatait vezényelték ki a főváros utcáira. A brit hírügynökség szerint a kairói tüntetők azt skandálták, hogy a hadsereg támogassa őket, mert a rendőrség vízágyút és gumilövedékeket vet be a tüntetők ellen. Az elégedetlen tömeg szabadságot és munkát követel a hatóságoktól.

Az állami televízió este arról számolt be, hogy a hadsereg nagy erőkkel vonult fel Kairóban az Egyiptomi Múzeumnál, hogy megakadályozzon bármiféle kísérletet a fáraók kincsét rejtő épület kifosztására.

A tüntetők Kairóban felgyújtottak két rendőrőrsöt, Alexandriában pedig a helyi kormányzó székházát. Az Associated Press úgy tudja, hogy egy áldozata már biztosan van az utcai harcoknak, de további halottakról és tucatnyi sérültről szólnak a nem hivatalos értesülések.

Kórházi források szerint a kormányellenes tüntetéseken pénteken legalább öt tüntető vesztette életét. Kairóban legalább 870-en sebesültek meg, néhány embert lőtt sebekkel ápolnak, állapotuk súlyos. Kórházba 420 embert kellett szállítani, további 450 tiltakozót a helyszínen láttak el orvosok.

A Külügyminisztérium honlapján arra hívja fel az Egyiptomba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy az elmúlt napokban történt zavargások és tüntetések miatt kerüljék el a tüntetések helyszínét Kairóban és az ország más nagyvárosaiban.

Az egyiptomi hatóságok korábban bejelentették, hogy házi őrizetbe helyezik Mohammed el-Baradei ellenzéki vezetőt. A Nobel-békedíjas politikus péntek délután csatlakozott egy békés tüntetéshez Kairóban. Ezt megelőzően rendőrök egy időre feltartóztatták, nem engedték, hogy a péntek déli ima után kilépjen egy mecsetből. Eközben a parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke felszólította Hoszni Mubarak államfőt: indítson “példátlan reformokat”, hogy elkerülje egy “forradalom” kirobbanását.

Időközben az Aftenposten című norvég napilap pénteken a WikiLeakstől kapott információkra hivatkozva azt közölte, hogy Egyesült Államok több millió dollárral támogatta az egyiptomi demokratikus szervezeteket Hoszni Mubarak elnökkel szemben. “Mubarak mélységesen kételkedő az Egyesült Államok demokráciát terjesztő szerepével kapcsolatban – szerepelt egy 2007. október 9-ei táviratban.

Korábban hírt adtunk róla, hogy az egyiptomi rendőrség vízágyút vetett be Mohamed El-Baradei és támogatói ellen, akik az utcán tüntettek a jelenlegi rezsim távozásáért. Az Associated Press úgy tudta, hogy az El-Baradei előtt sorfalat álló civileket botokkal ütötték a hatóságok. Az egyiptomi ellenzék vezéralakjaként számon tartott Nobel-békedíjas politikus csütörtökön tért vissza az országba.Több ezer kormányellenes tüntető csapott össze a rendőrökkel Kairó utcáin, a hatóságok könnygázt és gumilövedéket is bevetettek a demonstrálók ellen.

Egyiptom fővárosában negyedik napja tartanak az utcai megmozdulások, a munkanélküliség és a rossz életkörülmények miatt feldühödött tiltakozó tömeg korrupcióval vádolja Hoszni Mubarak elnököt és a fennálló rezsim távozását követelik. Péntekre az összes internetszolgáltatás megszűnt a közel-keleti államban.

Az EgyptAir egyiptomi légitársaság 12 órára felfüggesztette kairói járatainak indítását. A külföldről érkező járatok még leszállhatnak a fővárosban, de péntek este 9 után az EgyptAir gépei nem szállnak fel. A kairói repülőtér egyik névtelenül nyilatkozó vezetője közölte, hogy több nemzetközi járatot töröltek, legalábbis az éjszakára.

A Szuezi-csatorna az utóbbi három nap során is rendben működött, nem volt fennakadás a forgalomban. Egyelőre úgy tűnik, hogy szombaton sem lesznek zavarok, a hajók a tervezettnek megfelelően haladnak át a csatornán. Egyiptom kikötői ugyancsak rendben működnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik