Nagyvilág

Koreai helyzet: elbújtatták Jonpjong-sziget lakosait

Az észak-koreai fenyegetések ellenére a dél-koreai hadsereg lefolytatta tüzérségi lőgyakorlatát az Észak- és Dél-Koreát elválasztó tűzszüneti vonal közelében fekvő szigeten.

A lőgyakorlat közel másfél, más hírek szerint két órán át tartott. Korábbi jelentések szerint a hadgyakorlaton mintegy kétezer lövedéket kellett kilőni a szigetről. A lőgyakorlat megkezdésekor dél-koreai vadászgépek emelkedtek a levegőbe, hogy eltántorítsák ettől Észak-Koreát. Szöul arra figyelmeztetett, hogy ha megismétlődik a támadás, dél-koreai harci gépek azonnal csapást mérnek az észak-koreai katonai támaszpontokra.

Az Associated Press hírügynökség úgy tudja: Phenjan meggondolatlan katonai provokációnak minősítette Szöul hadgyakorlatát, de nem szándékozik megbosszulni a dél-koreai akciót.

Az akció előtt a lakosokat, újságírókat és mindenkit, aki nem katona, hangosbeszélőkön szólították fel arra, hogy fél órán belül vonuljon óvóhelyre – jelentették tudósítók a helyszínről. A Yonhap hírügynökség jelentette, hogy a lőgyakorlat helyi idő szerint 11 és 12 óra közöttre (közép-európai szerint hajnali 3 és 4 között) tervezték, de végül a leereszkedő köd miatt nem tudták időben elkezdeni.

Jonpjong szigeten – amely 12 kilométerre van az Észak- és Dél-Koreát elválasztó tűzszüneti vonaltól – jelenleg 280 civil tartózkodik. Észak-Korea korábban megtorlással fenyegetőzött arra az esetre, ha a gyakorlatot megtartják.

Senkinek nincs joga háborút kirobbantani a Koreai-félszigeten – hangoztatta Cuj Tien-kaj (Cui Tiankai) kínai külügyminiszter-helyettes Pekingben. Cuj megismételte, hogy Kína a konfrontáció helyett mindig a konfliktus tárgyalásos rendezését szorgalmazta.Kiszivárgott hírek szerint Kína az ENSZ BT vasárnapi rendkívüli ülésén ellenállt annak a kísérletnek, hogy elítéljék Észak-Koreát, mondván, hogy ezzel “provokálnák” Phenjant.

A Koreai-félszigetet uraló feszültség enyhítésének érdekében Észak-Korea hétfőn beleegyezett abba, hogy ismét beengedje az ENSZ szakértőit atomlétesítményeinek és -programjának ellenőrzésére – jelentette a CNN amerikai hírtelevízió hétfőn. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnap sürgősséggel összeült, hogy határozatot hozzon a koreai konfliktussal kapcsolatban, de a vétójoggal rendelkező öt állandó tagállam nézetkülönbségei miatt ez nyolc és fél órányi tanácskozás után sem sikerült. Egy meg nem nevezett diplomata szerint elképzelhető, hogy hétfőn folytatják a vitát.

A BT tanácskozását megelőzően Észak-Korea fokozott harckészültségbe helyezte tüzérségi alakulatait az ország nyugati partvidékén amiatt, hogy Dél – akkor még időpont jelzése nélkül – bejelentette: éleslövészettel egybekötött, ötnapos hadgyakorlatot tart a Jonpjong-szigeten, amelyet az északiak november végén ágyúztak.

AJÁNLOTT LINKEK:

Újabb támadástól tartanak Dél-Koreában (itekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik