Belföld

Két párt nem tudta összegyűjteni az EP-választáshoz szükséges 20 ezer aláírást

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás

Az EP-választásra tizenegy listának van meg a szükséges 20 ezer érvényes ajánlása – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-vel. A közlemény szerint bár 13 párt, illetve pártszövetség adta le az európai parlamenti (EP-) választásra az összegyűjtött ajánlásait a pénteki határidőig, az Új Alternatíva Párt és a Nép Pártján pártoknak nincs meg a nyilvántartásba vételhez szükséges 20 ezer érvényes ajánlása.

Azt írták: az EP-választásra 16 jelölőszervezet vett át ajánlóíveket az NVI-től, és 13 listát jelentettek be; az Összefogás a Civilekért Párt, a Szociáldemokraták Pártja és a Magyar Munkáspárt végül nem kívánt listát állítani. Az EP-lista állításához 20 ezer érvényes ajánlás szükséges, ezeket a pártoknak április 20-a és május 3-a között kellett összegyűjteniük. Ahogy arról szombaton beszámoltunk, a Jakab Péter vezette Nép Pártján ugyan összegyűjtött 20 300 ajánlást, ebből azonban az NVI érvénytelenített 400-at. Maradt 19.900. Ez azt jelenti, hogy a Nép Pártján nem vehet részt az EP-választáson június 9-én. Rajta lehet a szavazólapon viszont a Fidesz-KNDP, a Megoldás Mozgalom, az LMP- Magyarország Zöld Pártja, a Demokratikus Koalíció – Magyar Szocialista Párt – Párbeszéd-a Zöldek Pártja,
a Második Reformkor Párt, a Mindenki Magyarországa Néppárt, a Momentum Mozgalom, a Jobbik – Konzervatívok, a Tisztelet és Szabadság Párt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik