Nagyvilág

Terrorizmustól és kibertámadásoktól tart London

A nemzetközi terrorizmus és a kibertámadások jelentik a legnagyobb fenyegetést az ország biztonságára nézve - áll a legfrissebb brit nemzetbiztonsági stratégiában.

Egy súlyos katasztrófa vagy természeti erők – például egy árvíz vagy a madárinfluenza – okozta veszélyek, esetleg egy államok közötti fegyveres válság, amelybe Nagy-Britanniát is belesodorhatják, szintén olyan fenyegetések a felvázolt védelmi és biztonsági stratégia szerint, amelyekre a nemzetnek fel kell készülnie.

A David Cameron koalíciós kormánya által készített iratot egy nappal azelőtt ismertették Londonban, hogy közzéteszik a védelmi tárca tevékenységének felülvizsgálatát is, amely az értesülések szerint jelentős kiadáscsökkentéseket javasol majd. Szerdán pedig az összes költségvetési szféra kiadásainak átfogó vizsgálatának eredménye kerül majd terítékre Londonban.

A stratégiai dokumentum három kategóriába sorolja a potenciális fenyegetéseket, és a súlyosságuknak megfelelő pénzügyi forrásokat rendelne elhárításukra. A David Cameron és miniszterelnök-helyettese, Nick Clegg által közösen írt előszó szerint Nagy-Britannia “a bizonytalanság korszakába lép”. Mindeközben “kormányként egy olyan védelmi és biztonsági intézményrendszert örököltünk, amely szánalmasan alkalmatlan arra a világra, amelyben ma élünk. El vagyunk szánva arra, hogy tanuljunk ezekből a hibákból, és végrehajtsuk a szükséges változtatásokat” – hangoztatják a koalíció vezetői.

Az újrafogalmazott brit védelmi stratégia nyertesei megfigyelők szerint a szoftver- és biztonsági cégek lehetnek, míg a brit hadiipar némely hagyományos fegyvereket gyártó cége tevékenységének újrapozícionálására kényszerül majd.

A védelmi költségvetés csökkentése politikai és diplomáciai következményeket is vonhat maga után. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Robert Gates amerikai védelmi miniszter a múlt héten adott hangot azon aggodalmának, hogy a NATO tagállamai túl messzire mennek védelmi költségvetésük és ezzel katonai képességeik leépítésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik