Nagyvilág

Romániában is szennyeznek az iszaptározók

Romániában is könnyen bekövetkezhet a Magyarországon történt iszapkatasztrófához hasonló baleset.

Az évekkel ezelőtt bezárt nagyváradi timföldgyár vörösiszapot tartalmazó tározóját ugyanis nem helyezték biztonságba, illetve folyamatosan szennyezi a Duna-deltát egy Tulcea megyei tározó is – írta szerdai számában a Krónika című napilap.

A Kolozsváron megjelenő újság szerint a Nagyváradon negyvenöt évvel ezelőtt beindult Alumina (neve később Cemtrade-re változott) timföldgyár több tározót is működtetett a környéken: a Nagyváradhoz tartozó Biharpüspökiben, illetve a városból a borsi román–magyar határátkelő felé vezető út mentén. A veszélyes anyagokat tartalmazó létesítmények közül már évek óta egyik sincs használatban.

A timföldgyár 2006-ban a felhalmozott tetemes veszteségek miatt végleg bezárt, és az üzemet minden hozzá tartozó épülettel és létesítménnyel együtt áruba bocsátották, vevőt azonban nem találtak rá. Az összesen 42 hektárnyi területen fekvő vörösiszap-tározókat azóta sem használta senki.

Ioan Buzle, a Bihar Megyei Környezetvédelmi Őrség felügyelője a Krónikának úgy nyilatkozott: közel sem jelentenek akkora veszélyt a környezetre a Nagyvárad melletti vörösiszap-tározók, mint a magyarországiak, hiszen az erdélyiek abban különböznek a Veszprém megyeiektől, hogy az iszap legnagyobb része a talajszint alatt van, így baleset esetén nem ömölhet ki akkora mennyiségű zagy, mint Magyarországon.

Ovidiu Daescu, a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója egy helyi román hírportálnak, hogy a Cemtrade tározója földrajzi elhelyezkedése miatt határon átnyúló szennyezést is okozhat – olvasható a Krónikában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik