Belföld

Pintér: elmúlt a közvetlen veszély

Az ajkai térségben a munka a kárfelszámolásra és a helyreállításra összpontosul - mondta a belügyminiszter.

Pintér Sándor a védelmi bizottság ülését követően azt mondta: a lakosságot kétóránként tájékoztatják a kárfelszámolás helyzetéről, kedd délután Budapesten ülésezik a Kormányzati Koordinációs Bizottság, este pedig Devecseren tartanak védelmi bizottsági ülést. A belügyminiszter kiemelte: a rendőrség és a katasztrófavédelem a rend és a biztonság helyreállításán dolgozik.

Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság és a Veszprém megyei közgyűlés elnöke azt mondta, négy halálos áldozata van a hétfői katasztrófának, hat embert pedig még keresnek, arról viszont nem kívánt nyilatkozni, hogy kik az áldozatok, illetve kiket keresnek. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár az MTI-nek korábban már megerősítette: egy egyéves és egy hároméves gyermek, valamint egy 35 éves férfi és egy idősebb nő vesztette életét.

Lasztovicza Jenő hozzátette, a megsérült zagytározó melletti cellákból 100 ezer köbméter vizes iszapot szivattyúznak ki a megfelelő kémiai eljárás után, hogy enyhítsék a nyomást, és megelőzzék az újabb kazettaszakadást. Arra kérik a lakosságot, hogy a kiskertek veteményeit ne fogyasszák, a szennyezett takarmányt ne adják oda az állatoknak, de közlése szerint védőmaszkra nincs szükség, ugyanis a levegőben nincs szennyezőanyag.

Tájékoztatása szerint a szennyezőanyag ugyan bejutott a Marcal folyóba, de az Marcaltőig nem jutott el, így jó esély van arra, hogy még időben megakadályozzák a szennyeződés továbbterjedését.

A biztosítókkal a belügyminiszter már felvette a kapcsolatot, a MAL Zrt. pedig gyorssegélyként 30 millió forint értékben 100-100 ezer forintot juttat az önkormányzatokon keresztül az érintett családoknak.

Lasztovicza Jenő a legfontosabb feladatnak a lakások lakhatóvá tételét, az élővizek megmentését nevezte. Hozzáfűzte, hogy a teljes kárfelszámolás hónapokig is eltarthat, és ennek során talajvizsgálatokat is végeztetnek.

Navracsics Tibor közigazgatási miniszter a kormány nevében részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak. Közölte: a térségben a stabil, biztonságos helyzet megteremtése a legfontosabb feladat. Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: ha kiderül, ki a felelős a katasztrófáért, az “nem úszhatja meg”.

Háromlépcsős gyűrűt építenek

A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság a szennyeződött élelmiszerek és takarmányok fogyasztásának megtiltásáról, az előzetes kárfelmérés megkezdésének elrendeléséről, valamint a településeken a szennyező iszap összegyűjtéséhez közhasznú munkások és települési erők igénybevételének szorgalmazásáról döntött – tájékoztatta a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága (OKF) kedd délután az MTI-t.

Jelenleg a töltésszakadás lokalizálása, a szennyezett felületek semlegesítése, valamint az élővízszennyezések csökkentése a legfontosabb feladat – olvasható a közleményben.

Mint írták, a töltésszakadás megszüntetése során egy háromlépcsős gyűrűt építenek ki az üzemeltető kivitelezésében, ez várhatóan szerda reggelre elkészül. Ezzel gyakorlatilag kizárható hasonló kritikus helyzet bekövetkezése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik