Nagyvilág

Nem állíthatják meg Iránt

Irán ellenáll a szankcióknak, az Egyesült Államok, illetve szövetségesei nyomásgyakorlásának, és nem lép ki az atomsorompó-szerződésből (NPT) - közölte kedden New Yorkban Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök.

“A szankciók nem állíthatják meg az iráni népet. Az iráni nép képes ellenállni az Egyesült Államok és szövetségesei nyomásának” – hangoztatta Ahmadinezsad az NPT utókonferenciája alkalmából tartott másfél órás sajtótájékoztatón.

Egyben arra figyelmeztetett, hogy amennyiben az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb korlátozásokat foganatosít országa
ellen, Teherán és Washington kapcsolatai “sosem fognak újra megjavulni”. “Az újabb szankciók Barack Obama amerikai elnök politikájának csődjét jelentenék” – tette hozzá.

Az iráni elnök azt is kijelentette, hogy országa nem fogja követni Észak-Korea példáját, és nem lép ki az atomsorompó-szerződésből. “Részvételem a konferencián azt üzeni, hogy Irán marad az NPT-ben” – mondta Ahmadinezsád.

Elmondta, hogy országa folytatni fogja az együttműködést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ), s kész felújítani a tárgyalásokat az uráncserével kapcsolatos NAÜ-javaslatról.
Mahmúd Ahmadinezsád arról is beszélt, hogy az ENSZ BT átalakításra szorul, mert az Egyesült Államok állandó nyomása alatt áll.

Azt is elárulta, hogy több európai ország hivatalos képviselője mondta neki azt, hogy Washington nyomást gyakorol rájuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik