Nagyvilág

Iraki mészárlás – már vizsgálják a botrányos felvételt

Az amerikai hadsereg már vizsgálja, hogy a katonák szabályosan jártak-e el a hétfőn kiszivárogtatott titkos videofelvételen látható 2007-es iraki bevetésen.

A Reuters hírügynökségnek egy név nélkül nyilatkozó amerikai katonatiszt úgy nyilatkozott: az amerikai hadsereg központi parancsnokságának ügyvédjei már vizsgálják a felvételt. A katonai tisztviselő szerint, ha a jogászok arra a következtetésre jutnak, hogy a videón szereplő katonák megszegték a bevetés szabályait, javaslatot tehetnek a hadsereg parancsnokainak, hogy indítsák újra az akció hivatalos kivizsgálását.

A Hír24 által kedden bemutatott 2007-es videón amerikai katonák egy Apache helikopterről nyitnak tüzet 12 általuk fegyveresnek vélt irakira. Mint később kiderült, az áldozatok között volt a Reuters két újságírója is. Az akcióban két gyerek is sérüléseket szenvedett.

A háború borzalmait bemutató videó nagy felháborodást keltett világszerte, főleg amiatt, hogy az amerikai katonák látszólag olyan embereket mészároltak le, akik nem léptek fel támadóan ellenük. Sokakban az is ellenérzést keltett, ahogy a katonák az áldozatokról beszéltek.

A botrányt kavart felvételt a titkosított dokumentumok kiszivárogtatására specializálódott Wikileaks weboldal hozta nyilvánosságra.

Ajánlott linkek:

Botrányos videókkal tarol egy lebuktató oldal (fn.hu)

Újságírókat mészárolt le az amerikai hadsereg (kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik