Nagyvilág

Újságírókat mészárolt le az amerikai hadsereg

Megrázó felvétel került nyilvánosságra az egy az amerikai hadsereg által véghezvitt iraki katonai akcióról, melyben a feltételezhetően két külföldi újságíró is életét vesztette -írja a Kitekintő.hu.

A szigorúan titkosított dokumentumok kiszivárogtatására specializálódott weboldal, a Wikileaks.com által megjelentetett, 2007-ben készült videofelvételen egy amerikai Apache helikopter 12 fegyveresnek vélt embert mészárol le, köztük a Reuters két újságíróját. A támadásban két gyermek is megsérült.

A 17 perces videofelvételen az akció résztvevőinek rádióbeszélgetése is hallható, amelyben az egyik katona úgy kommentálja a támadást: „Nézzétek a sok halott rohadékot”.

A weboldal azt állítja, hogy a fekete fehér felvételekhez katonai forrásból jutott hozzá. A Pentagon egyelőre nem erősítette meg a felvételek hitelességét, és a Reuters hírügynökség sem tudta megerősíteni, hogy a videón riporterei láthatók.

A katonai akció hivatalos vizsgálatának eredményei szerint a két újságíró „elvegyült” a fegyveresek között, ezért valószínűleg nem lehetett megkülönböztetni őket a gerilláktól. Az amerikai hadsereg szerint gyakori, hogy a milicisták lefilmezik támadásaikat, hogy a felvételeket később propaganda célokra használják, az amerikai katonák ezért sem különböztették meg a kamerásokat a fegyveresektől.

A felvételek megtekintését csak erős idegzetűeknek javasoljuk.

Ajánlott linkek:

További részletek a megdöbbentő felvételről (wikileaks.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik