Nagyvilág

Megsérült fellövéskor az űrsikló

Megsérült felbocsátáskor az Endeavour űrrepülőgép - közölte röviddel a szerdai start után az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

Az űrhajó külső üzemanyagtartályán elhelyezett kamera felvételén látszik, amint a szigetelőburok néhány jelentékenyebb megfagyott darabja nekicsapódik az űrhajó testének, károkat okozva benne. Egyelőre nem tudni, hogy milyen komolyak a károk.

A szigetelőhab 8-9 darabkája az indítás utáni 107-ik másodpercben szakadt le a külső üzemanyagtartályról, legalább kétszer-háromszor az űrsiklónak csapódtak. Az űrhajó “hasán” észleltek néhány horzsolást, de ezt kisebb sérülésnek látják – közölte Bill Gerstenmeier, a NASA műveleti főnöke.

A NASA szerint az Endeavour legénysége várhatóan még a nap folyamán alaposan átvizsgálja az űrhajó hővédő burkolatát. Az asztronauták által készített felvételeket elküldik a Földre, hogy áttanulmányozhassák a NASA-szakértők.

A Columbia űrrepülőgép 2003-as katasztrófája óta mindig átvizsgálják az űrben az űrhajó burkolatát. Akkoriban üzemanyagtartályról levált habdarab a felszálláskor megrongálta az űrjármű szárnyát, negyven centis lyukat ütött rajta. Az űrhajó a sérülés következtében két héttel később a légkörbe visszatérve felrobbant.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik