Nagyvilág

Leállt a balkáni gázszállítás

Robbanás történt szerda reggel egy gázvezetéken Moldovában a szakadár Dnyeszteren túli területen, így megszakadt az orosz gáz továbbítása a Balkánra - közölte a helyi Tiraspoltranszgaz szállító cég.

Liliana Puskasu, a moldovai polgárvédelem sajtótitkára elmondta, hogy a robbanást követően keletkezett tüzet eloltották. A baleset miatt leállították a gázszállítást a moldovai lakosságnak, illetve a tranzitgáz szállítását a Balkánra. A sérült vezetékszakaszt lezárták, abban nullára esett a nyomás. Moldovai és a Dnyeszteren túli területről érkezett szakértők bevonásával megkezdődött a vezeték helyreállítása.

A robbanás Kopanka és Kickani települések között, Moldova és a Dnyeszteren túli terület határán történt. Egy 1,2 méteres átmérőjű cső robbant fel kétméteres mélységben. A robbanás helyén mintegy tíz méter átmérőjű tölcsér keletkezett.

Szemtanúk elmondása szerint mintegy száz méter magas fáklyaként égett a vezetékből kiáramló gáz. A magas hőmérséklet miatt a helyszínt 2-3 kilométeres távolságra lehetett csak megközelíteni. Ezt nehezítette továbbá, hogy az esőktől felázott környékbeli utakon több jármű elakadt. Egyelőre nem lehet tudni, meddig tart a helyreállítás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik