Nagyvilág

Izrael újabb telepet hozna létre

Elítélte pénteken az Európai Unió elnöksége azt az izraeli tervet, hogy újabb zsidó települést létesítsenek Ciszjordániában, Adam település közelében.

Az EU felszólítja Izraelt, hogy sürgősen vizsgálja felül a település megépítésére vonatkozó tervet, mert egy ilyen település létrehozása a nemzetközi jog megsértését jelentené – olvasható a soros cseh EU-elnökség által pénteken kiadott nyilatkozatban.

A Jordán folyó nyugati partját – Ciszjordániát – Izrael az 1967-es háborúban szállta meg. A rendkívül lassan és sok visszalépés mellett haladó izraeli-palesztin megbékélési folyamatban idővel kikristályosodott olyan megoldási séma, hogy Ciszjordánia, valamint a Gázai övezet területén jöhet majd létre az önálló palesztin állam. Az előbbi területet a mérsékeltebb Palesztin Nemzeti Hatóság, az utóbbit a radikális és iszlamista Hamász szervezet uralja.

Az EU-elnökség most felhívta a figyelmet arra, hogy az új zsidó telep létrehozásának gondolata “szembe megy” a megbékélési “útitervvel”, ellentmond annak a kötelezettségnek, amelyet Izrael a palesztinokkal és a nemzetközi közösséggel szemben az annapolisi tárgyalásokon vállalt.

Az unió értesülései szerint Izrael 2008-ban a szóban forgó területeken 748 állandó és 509 mobil épületet emelt.

A telepek létrehozása – szögezte le az unió – a közel-keleti béke jelentős akadályát képezi, aláássa a békés megoldásra törekvő arab partnerek erőfeszítéseit, és megkérdőjelezi Izrael elkötelezettségének komolyságát. Ez az elkötelezettség arról szól, hogy a “két állam elve” alapján történjen a rendezés, vagyis hogy életképes palesztin állam jöhessen létre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik