Nagyvilág

Baszk szervezetet tiltottak be Spanyolországban

Egy harmadik baszk szakadár szervezetet is betiltott a spanyol legfelsőbb bíróság egy héten belül azzal az indoklással, hogy kapcsolatban áll a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezettel, pontosabban az ETA politikai szárnyának számító Batasuna pártnak a fedőszervezete.

A csütörtökön este nyilvánosságra hozott intézkedés azzal jár, hogy bezárják a Baszk Haza Kommunista Pártjának (EHAK) minden irodáját, és elkobozzák vagyonát. A pártnak a baszkföldi regionális parlamentben ülő kilenc képviselője függetlenként megtarthatja mandátumát.

A legfelsőbb bíróság a héten már törvénytelennek minősítette a Baszk Nacionalista Akció (ANV) pártot, illetve a börtönben lévő ETA-foglyok érdekvédelmi szervezetét, a Gestoras Pro Amnistíát, és elrendelte feloszlatásukat. A bíróság ezek esetében is úgy ítélte meg, hogy az ETA politikai környezetéhez tartoznak.

A 2005-ös baszkföldi regionális választások előtt a madridi parlamentben ellenzéki konzervatív Néppárt (PP) követelte a szocialista kormánytól, hogy perelje be a baszk kommunista pártot a Batasunához való kötődése miatt. (A Batasunát 2003-ban tiltották be.) A főügyész azonban akkor elutasította ezt, mondván, nincs elég bizonyíték az EHAK ellen.

Így a baszk kommunisták kilenc képviselői helyet szereztek a 75 tagú regionális parlamentben. A kormány idén januárban kezdeményezte a három említett baszk szervezet betiltását, ami most megtörtént. A Néppárt szerint viszont túl későn történt a lépés, és emiatt a PP magyarázatot követel a főügyésztől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik