Nagyvilág

A hurrikán keresztülhúzta McCain terveit

Az Egyesült Államok déli partjai felé közeledő Gustav hurrikán már az amerikai belpolitikába is belezavart: John McCain szenátor közölte, hogy emiatt lerövidítik és néhány nappal elhalasztják az eredetileg hétfőre tervezett republikánus pártkonvenciót.

Gustav az előrejelzések szerint hétfőn este fog partot érni a Katrina hurrikán pusztítása óta részben újjáépített New Orleanstól nyugatra, 125 mérföldes óránkénti (200 kilométer/órás) sebességű szelekkel.

Ha ez bekövetkezik, a csaknem ötméteres tengerár áttörheti ugyanazokat a gátakat, amelyek 2005-ben a Katrinának sem tudták útját állni. Az olajipari cégek Texastól New Orleansig a veszélyeztetett sávban sorra bezárták tengeri fúrótornyaikat és a finomítóikat.

New Orleansban a hurrikán érkezésére készülve elrendelték a lakosság evakuálását, éjszakai kijárási tilalmat hirdettek, s a város polgármestere figyelmeztetett: nem fogják eltűrni az esetleges fosztogatást.

Borult az egész program

A republikánus kormányzó párt országos kongresszusán a minnesotai St. Paulban az első napon csak a küldöttgyűlés összehívásához szükséges jogi formaságokat végzik el, a politikai szónoklatok elmaradnak, az eredetileg hétórás program két és fél órásra rövidül – közölte John McCain, a leendő elnökjelölt kampánystábja.

“Nagy nemzeti kihívással nézünk szembe (…) le kell vegyük republikánus sapkánkat, és fel kell tegyük amerikai sapkánkat” – fogalmazott az arizonai szenátor. A politikus Mississippi állambeli Jackson egy válságközpontjában azt mondta: a közelgő természeti katasztrófa idején az egész nemzetnek össze kell fognia, a pártügyek háttérbe szorulnak. “A pártesemény helyett cselekvésre kell felhívnunk a nemzetet, segítsünk polgártársainknak a tragédia és csapás idején, nyújtsunk önkéntesként segítséget, adományozzunk” – mondta McCain, aki alelnökjelöltjével, Sarah Palinnel érkezett a térségbe, hogy figyelemmel kísérje a védekezési munkálatokat.

Az előrejelzés szerint a Gustav hétfőn ér partot New Orleanstól nyugatra. A négynaposra tervezett republikánus pártkongresszus további programját mindig egy nappal előre döntik majd el az öbölmenti katasztrófahelyzet alapján.

Példa nélküli esemény

A Fehér Ház bejelentette, hogy a hurrikán miatt sem George Bush elnök, sem Dick Cheney alelnök nem tud elutazni hétfőn a konvencióra; mindketten a nyitónap fő szónokai között szerepeltek. Vasárnap este már az is bizonytalanná vált, hogy a déli veszélyeztetett térségbe látogató McCain szenátor egyáltalán meg tud-e jelenni a jelöléséről döntő kongresszuson; környezete szerint ez a helyzet súlyosságától függ.

A szenátor az NBC televíziónak úgy nyilatkozott: elképzelhető, hogy a jelölést nem a konvenció pódiumán, hanem a Mexikói-öböl térségében, műholdas közvetítésen keresztül fogadja majd el. McCain – aki 2005-ben élesen bírálta Bush elnököt a Katrina hurrikánra adott késedelmes kormányzati reagálás miatt – közölte: jelentős javulást lát a katasztrófára való felkészülés terén, “minden várakozás szerint nem ismétlődnek meg azok a hibák, amelyek a Katrina idején történtek”.

Barack Obama demokrata párti elnökjelölt, aki Ohióban kampányolt, arra kérte támogató táborát, hogy segítsen a rászorulóknak pénzadományokkal és egyéb módon.
Elemzők egyelőre csak találgatják, hogy milyen hatással lehet a Gustav hurrikán a republikánusoknál az elnökválasztási kampány hagyományosan egyik legfontosabb eseményére, a jelöltállító kongresszusra. Az mindenesetre példa nélküli, hogy az utolsó pillanatban alapjaiban megváltoztassák a több hónap alatt előkészített esemény menetrendjét.

“Imádkozzunk a legjobbért és készüljünk fel a legrosszabbra” – mondta McCain a viharral kapcsolatban, miután vasárnap találkozott a négy érintett déli állam, Texas, Mississippi, Louisiana és Alabama kormányzóival.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik