Nagyvilág

Ötmillió dollárt kapott Karadzic leleplezője

A pénzt július 23-án, két nappal a volt boszniai szerb vezető letartóztatásának hivatalos dátuma után fizette ki a Reward for Justice (Jutalom az igazságért) nevű amerikai kormányzati program.

Ötmillió dollárt kapott az Egyesült Államoktól az az ember, aki elárulta, hol és hogyan bujkál Radovan Karadzic – állította a Press című belgrádi újság nagyon jól értesült diplomáciai körökre hivatkozva. A washingtoni külügyminisztérium által felügyelt szervezet egy a Brit Virgin-szigeteken vezetett bankszámlára küldte a pénzt, s a Press még az utalás számát is közölte.

A Reward for Justice-t 1984-ben hozták létre, és internetes honlapjának állítása szerint az amerikai kormányzat egyik legértékesebb eszköze a nemzetközi terrorizmus ellen vívott harcban. Körözési listáján jelenleg 37 terrorista, 11 egykori iraki vezető, s két, a hágai Nemzetközi Törvényszék által keresett szerb háborús bűnös – Ratko Mladic és Goran Hadzic – szerepel.

A program több mint 50 embernek 77 millió dollárt fizetett ki eddig olyan információkért, amelyek nemzetközi terrorista támadások megakadályozását tették lehetővé, illetve segítették ilyen jellegű korábbi támadások elkövetőinek felelősségre vonását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik