Nagyvilág

Színjáték a zimbabwei elnökválasztás

Az Európai Unió színjátéknak tekinti a zimbabwei elnökválasztás második fordulóját, és annak eredménye semmilyen jelentőséggel nem bír. A zimbabwei ellenzék vezetője szerint kényszerítik az embereket a részvételre az elnökválasztás pénteki, második fordulójában, amelyen csak egy jelölt, Robert Mugabe elnök indult.

Morgan Tsvangirai ellenzéki vezető (aki azt követően, hogy bejelentette, mégsem méreti meg magát, a holland követségen kért menedéket) a következőképp fogalmazott: “Ami ma történik, az nem választás. Ez tömeges megfélemlítés… az embereket az egész országban kényszerítik a szavazásra” – mondta. Bármi is történik, a világ nem fogja elismerni az eredményt – tette hozzá.

Az EU nem veszi komolyan

Az unió előzőleg – a zimbabwei hatalom részéről megnyilvánuló erőszakcselekmények és az ellenzék megfélemlítése miatt – már támogatásáról biztosította az ellenzék azon döntését, hogy annak jelöltje nem vesz részt ebben a fordulóban. Brüsszel javasolta, hogy a mostani második fordulót halasszák el.

“Az Európai Bizottság, az ENSZ-hez hasonlóan, sem jogszerűnek, sem érvényesnek nem tekinti a választást” – jelentette ki egy bizottsági szóvivő.

Szankciók jöhetnek

Az EU múlt heti csúcstalálkozóján további szankciókat helyeztek kilátásba Zimbabwéval szemben. Jelenleg fegyverszállítási tilalom, valamint a rezsim mintegy száz vezető tisztségviselőjével – köztük Robert Mugabe elnökkel – szembeni beutazási tilalom, illetve kinnlevőségeik befagyasztása van érvényben az unió részéről.

Az Európai Parlament egyik bizottságában is felmerült ezen a héten, hogy amennyiben Mugabe nem hajlandó elfogadni a tárgyalásokhoz felajánlott közvetítést, akkor keményíteni kell a szankciókat.

Franco Frattini olasz külügyminiszter közölte: kérni fogja az EU soros elnökségét július 1-től ellátó Franciaországot, hogy
kezdeményezzen egyeztetést az uniós országok nagyköveteinek Zimbabwéból történő visszahívása tárgyában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik