Nagyvilág

A világhálón a román ex-kormányfő korrupciós ügye

Akár meg is akaszthatja az Adrian Nastase román szociáldemokrata politikus, volt miniszterelnök ellen folytatott igazságügyi vizsgálatot, hogy a napokban a parlament honlapján megjelentek az ügyet érintő bizalmas ügyészségi jelentések.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) két folyamodványáról van szó, amelyben a képviselőház hozzájárulását kéri a büntető vizsgálat megindításához Adrian Nastase és Miron Mitrea volt szociáldemokrata miniszter ellen.

A dokumentumok összefoglalják az ügyészek által gyűjtött információkat, hogy a képviselők azok ismeretében szavazhassanak. Egy alkotmánybírósági döntés értelmében ugyanis a parlamentnek engedélyeznie kell a bűnvádi vizsgálatot abban az esetben, ha a DNA honatyák ellen nyomoz.

A Nastase ügyében megfogalmazott kérelmet a múlt héten elutasította a képviselőház különbizottsága, a plénumnak pedig néhány napon belül kell döntenie arról, hogy jóváhagyja-e vagy sem.

Levették az anyagot

A nyomozati anyag a különbizottság elutasító döntése után, de a plenáris vita előtt ismeretlen okokból felkerült a világhálóra. Vasárnap még hozzáférhető volt az interneten; azóta levették a honlapról, de számos másolat készült róla.

Az irat betekintést enged a Nastase ellen csúszópénz elfogadása, hivatali hatáskörrel való visszaélés és okirat-hamisítás gyanújával indított vizsgálat részleteibe; pontos adatokat sorol fel szerződésekről, számlákról, nyugtákról és a titkosszolgálatok által lehallgatott telefonbeszélgetésekről.

Megjelent a honlapon az a jelentés is, amely a Miron Mitrea volt szállításügyi miniszter, jelenlegi parlamenti képviselő elleni korrupciós vádakat taglalja.

Megszekték a titkosságot?

A DNA közleményében azzal vádolta a képviselőházat, hogy megszegte a vizsgálati adatok titkosságának szabályát, az alsóház vezetősége pedig belső vizsgálatot indított a tettes kilétének tisztázására.

Bukaresti megfigyelők szerint egyesek szándékosan akarták megakasztani vagy kisiklatni a büntetőjogi vizsgálat menetét. Úgy vélik: Nastase azzal érvelhet majd, hogy a bizalmas iratok nyilvánosságra kerülése az egész procedúrát érvényteleníti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik