Nagyvilág

Fürgén és takarékosan alakított kormányt Berlusconi

Több szempontból is rekordokat döntött Silvio Berlusconi új, jobbközép kormánya. Az elnök csütörtökön kérte fel kormányalakításra a politikust, aki máris kész listával állt elő. Ráadásul még sosem volt ennyire kevés minisztere Olaszországnak: a kilenc tárca nélkülivel együtt 21. A kabinetben négy hölgy kapott helyet, köztük a ledér fotóiról ismert egykori bemondónő.

A rekordok kormányaként emlegeti a Corriere della sera című neves olasz lap Silvio Berlusconi új kabinetjét. Rövid egyeztetés – mindössze egy és egy negyedórás volt a megbeszélés Giorgio Napolitano államfővel – után miniszterelnökké való felkérésével szinte egy időben máris beterjesztette új kormánynévsorát Silvio Berlusconi. Jövő szerdán pedig akár már esküt is tehetnek – írja a La Repubblica.

Még sosem alakult ilyen kis létszámú kormány Itáliában: 12 rendes és 9 tárca nélküli miniszteri poszt került kiosztásra. A külügyminiszter az Európai Bizottság korábbi igazságügyi és jogi biztosa, Franco Frattini lett, a belügyi tárcát Roberto Maroni, az igazságügyit Angelino Alfano kapta.

Berlusconi új kormányának tagjai

Berlusconi új kormányának tagjai

A gazdaságért Gulio Tremonti, a biztonságért Ignazio La Russa, a fejlesztésekért Claudio Scajola, a tájékoztatásért Maria Stella Gelmini felel majd. A mezőgazdasági politikát Luca Zaia, a környezetvédelmit Stefania Prestigiacomo, a közlekedésit Altero Matteoli, a jólétit Maurizio Sacconi, a kulturálisat pedig Sandro Bondi irányítja majd.

A reformokat ezentúl a korábban hónapokig kómában fekvő északi ligás Umberto Bossi, az önkormányzati politikát Andrea Ronchi, a regionális kapcsolatokat Raffaele Fitto, az ifjúságpolitikát Giorgia Meloni, a parlamenti kapcsolatokat Elio Vito, az innovációt Renato Brunetta, a megvalósítási programokat pedig Gionfranco Rotondi vezeti, tárca nélküli miniszterként. Tárca nélküli posztot kapott még ezen felül az Északi Liga prominense, Roberto Calderoni, aki az alkotmányügyi reformot fogja felügyelni, és a meztelen fotóiról ismert, egykor Berlusconi egyik tévécsatornáján műsort vezető Mara Carfagna is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik