Nagyvilág

Tolódik a cseh radarszerződés aláírása

Későbbre halasztották annak a cseh–amerikai keretszerződésnek az aláírását, amelyben a Csehországban létrehozandó amerikai radarállomásról van szó. Hónapok óta környezetvédelmi szervezetek tiltakoznak ellene.

Elmarad Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter jövő hét elejére tervezett csehországi látogatása. Zuzana Opletalová cseh külügyminisztériumi szóvivő szerint a látogatás új időpontjáról még folyik az egyeztetés. A korábbi bejelentések szerint május 5-én vagy 6-án Prágában írta volna alá a keretszerződést a két ország külügyminisztere.

A keretszerződést Condoleezza Rice következő látogatása alkalmával írják alá Prágában. Ezen kívül Prága és Washington egy másik szerződésről is tárgyal, amely rendezné az amerikai katonák csehországi tartózkodásának kérdését. Ez a tárgyalás még nem fejeződött be.

Prága és Washington tavaly májusban kezdett hivatalos tárgyalásokat egy Csehországban létrehozandó amerikai radarállomásról. A radarállomást Prágától délnyugatra, a Brdy katonai kiképző körzetben építenék fel. A legfrissebb országos felmérések szerint a cseh lakosság mintegy kétharmada elutasítja, s mintegy 20 százaléka támogatja a radarállomást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik