Nagyvilág

Súlyos utcai tüntetések Bejrútban

Erőszakossá fajultak az utcai tüntetések a sorozatos áramkimaradások ellen vasárnap a libanoni fővárosban, ahol három ember életét vesztette, többen pedig megsebesültek a demonstrálók és a rendőrök összecsapásaiban.

Az NBN helyi televízió értesülése szerint a Nabih Berri síita parlamenti elnök vezette Amal ellenzéki mozgalom egyik 21 éves tagját érte halálos lövés a demonstráció alatt. Egyes források szerint még két tüntető vesztette életét az összetűzésben.

A biztonsági erők figyelmeztető lövéseket adtak le, hogy szétoszlassák a tömeget, a felfegyverzett tüntetők pedig viszonozták a tüzet. A demonstrálók Bejrút több körzetében autógumikat és kukásautókat gyújtottak fel, és lezárták a főváros repülőterére vezető főút egyes szakaszait.

A tüntetők amiatt tiltakoztak, hogy az utóbbi hónapokban már az egymillió lakosú Bejrútban is szünetel időnként az áramszolgáltatás. Libanonban az 1975 és 1990 közötti polgárháború lezárulása óta máig nem állították helyre teljesen az áramhálózatot. Az elmúlt hetekben gyakoriak voltak az áramkimaradások miatti megmozdulások, főként az ország azon területein, ahol az ellenzéki erőknek jelentős bázisa van.

A közel-keleti országban hónapok óta politikai válság zajlik a hatalom megosztása és az új államfő személye körül a Nyugat-barát szunnita többség, illetve az Irán és Szíria támogatását élvező síita ellenzék között. Libanonnak november 24. óta nincs elnöke, és egy héttel ezelőtt a parlament ismét elhalasztotta az új államfő megválasztását a riválisok közti patthelyzet miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik