Nagyvilág

Erdogan alakíthat kormányt

Ismét Recep Tayyip Erdogan miniszterelnököt bízta meg kormányalakítással Ahmet Necdet Sezer államfő hétfőn, két nappal az új összetételű török parlament megalakulása után.

A törvényhozásban az eddig is kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) abszolút többséget – 550 képviselői helyből 341 mandátumot – szerzett a július 22-én tartott előrehozott választásokon.

Az ankarai elnöki palotában tartott rövid megbeszélés után Erdogan kijelentette, hogy új kormánya „erősebb” lesz a mostaninál. A politikus az alkotmányban biztosított 45 napos határidő előtt be akarja mutatni csapatát, de sem neveket, sem további részleteket nem volt hajlandó elárulni.


Cél: a demokrácia

Nem válaszolt arra a kérdésre sem, hogy Abdullah Gül külügyminiszter a hadsereggel dacolva ismét megpályázza-e az államfői tisztséget, vagy távozik a kabinetből. A miniszterelnök az új kormány egyik legfontosabb feladatának az iparosodott nyugati országrész és a hátrányos helyzetű, többségében kurdok lakta keleti területek közötti különbségek további csökkentését nevezte, “a tolerancia és a béke kultúrájának” meghonosításával. Ugyancsak a kiemelt tennivalók közé sorolta “egy fejlettebb demokrácia” megteremtését.



Erdogan alakíthat kormányt 1

Törökország világi berendezkedését a hadsereg védi (MTI/EPA)



A török média szerint az 53 éves miniszterelnök akár már a héten előterjesztheti az államfőnek új, 2003 óta második kormányának névsorát. Különösen nagy várakozás előzi meg, hogy kit jelöl a politikailag kényes tárcák – az oktatási, az igazságügyi és a belügyi – élére. Gazdasági miniszterként Mehmet Simsek, a Merrill Lynch amerikai befektetési bank volt közgazdászának neve merült fel.

Az államfőről vitáznak

Az új parlamentre váró első feladat – amelyet várhatóan csütörtökön teljesíteni fog – a házelnök, a második legmagasabb közjogi méltóság megválasztása lesz. Ezután gyürkőznek neki a képviselők az államfőválasztásnak, amely a tavaszi belpolitikai válság kirobbantója volt. Erdogan akkor megpróbálta saját elnökjelöltjét, a jobbkezének tartott volt iszlamista politikust, Gül külügyminisztert egyedüli jelöltként ráerőltetni a parlamentre, összecsapva a Törökország világi berendezkedését védelmező politikai körökkel, köztük a hadsereggel. A patthelyzet feloldása érdekében döntött úgy a kormányfő, hogy hamarabb megtartják a novemberben esedékes parlamenti választásokat.

Gül, kinek felesége a nyilvánosság előtt iszlám fejkendőben mutatkozik, pártja fölényes parlamenti győzelme után nem zárta ki, hogy fenntartja elnökjelöltségét. A törvényhozásban az AKP-nak nincs meg a kétharmados többsége, amelyre az államfő megválasztásához az első fordulóban szükség van. Deniz Baykal, az ellenzéki, kemalista Köztársasági Népppárt (CHP) vezetője előre elzárkózott mindenféle kompromisszumtól Gül újraindulása esetén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik