Nagyvilág

Halálra ítéltek egy korrupt kínai hivatalnokot

Korrupciós vádakkal halálra ítélték Kínában az állami élelmiszer-egészségügyi és gyógyszer-engedélyezési hatóság volt vezetőjét – jelentette kedden a kínai tömegtájékoztatás. Mérgező élelmiszerektől, illetve gyógyszerektől állítólag több tucatnyian haltak meg Kínában.

Cseng Hsziao-jü (Zheng Xiaoyu) fellebbezhet a rá vesztegetés és kötelességszegés miatt kiszabott szokatlanul szigorú ítélet ellen – írta az Új Kína (Xinhua) hírügynökség az illetékes pekingi kerületi bíróság közleményét idézve. Az ítélet súlyosságára az adhat magyarázatot, hogy a kormány véget akar vetni az egészségügyi biztonsággal kapcsolatos és korrupciós botrányok hullámának.

Az utóbbi csaknem egy évtizedben többször előfordult, hogy mérgező anyagot mutattak ki élelmiszerekben és egyéb termékekben. A 62 éves Cseng az ellene hozott ítélet szerint összesen 850 ezer dollárnak megfelelő összegű kenőpénzek fejében szemet hunyt a piacra kerülő termékek egészségre káros hatása felett. A mérgező élelmiszerektől, illetve gyógyszerektől állítólag több tucatnyian haltak meg Kínában. A legsúlyosabb eset 2004-ben történt Anhuj (Anhui) tartományban, amikor 13 csecsemő meghalt alultápláltságban, mert semmilyen tápértékkel nem bíró tápszert kapott.

Cseng a szóban forgó tisztséget 1998 és 2005 között töltötte be. A Kínai Kommunista Párt már a nyomozás megindításakor, amikor felmerült a gyanú ellene, kizárta őt soraiból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik