Nagyvilág

Függetlenséget akar az új skót kormányfő

A Skócia függetlenné válásának programját hirdető Skót Nemzeti Párt (SNP) első emberét, Alex Salmondot választotta szerdán a tartomány kormányfőjévé az edinburgh-i parlament.

Az SNP, amely népszavazást is kilátásba helyezett a Nagy-Britanniát létrehozó, éppen három évszázados angolskót unió felbontásáról, a legnagyobb párt lett a május 3-án megtartott tartományi parlamenti választáson, egyetlen mandátummal megelőzve az addig többségben lévő, országosan is kormányzó Munkáspártot.

A nacionalista pártnak azonban így sincs abszolút többsége. Emiatt Salmond kisebbségben fog kormányozni, ami jelentős kompromisszumokat feltételez az SNP függetlenségi programjának érvényesítésében. Salmond kormányának akkor lett volna többsége, ha a megnyeri a koalíciónak a harmadik legnagyobb erőt, a liberális demokratákat, a liberális párt azonban kezdettől elvetette az SNP függetlenségi programját.

A nemzeti erő így a zöldekkel szövetkezve alakíthat kisebbségi kormányt Skóciában, ahol a helyi választásokon most alulmaradt Munkáspárt teremtette meg nem sokkal 1997-es hatalomra kerülése után a jelentős törvénykezési és végrehajtói jogkörökkel felruházott tartományi kormányzatot. Salmond és pártja skóciai hatalomra kerülésével alkotmányossági szempontból hamarosan sajátos helyzet fog kialakulni Nagy-Britanniában. Tony Blair jelenlegi brit kormányfő ugyanis amint azt a múlt héten bejelentette június 27-én távozik. Utódja szinte bizonyosan Gordon Brown pénzügyminiszter lesz, aki maga is skót, ugyanakkor határozottan ellenzi Skócia kiválását a brit unióból.

Az SNP elszakadási programja a skót gazdaság finanszírozását elsősorban az északi-tengeri lelőhelyekről felszínre hozott olajra alapozná. A pártnak már a 70-es években az volt az egyik politikai jelszava, hogy az északi-tengeri olaj „Skócia olaja”.

Független elemzések szerint a jelenlegi, 70 dollárhoz közeli olajárakat figyelembe véve és feltételezve, hogy az északi-tengeri olajjövedelmek zöme Skóciában maradna ez gazdaságilag egyelőre reális elképzelésnek tűnik, ugyanakkor iparági szakértők a térségi mezők hozamának gyors apadását is jósolják. A brit tengeri olajkitermelői szövetség előrejelzése szerint az északi-tengeri talapzatból kitermelhető nyersolaj mennyisége a jelenlegi napi 3 millió hordóról 2020-ig 1 millió hordó alá csökken.

Salmond, az új tartományi kormányfő személyesen is régóta kampányol a skót önállósodás mellett, azzal, hogy a független Skócia megtartaná a brit uralkodót államfőjeként, a fontot fizetőeszközeként, és nem vezetne be útlevél-ellenőrzést az angol-skót határon. A legutóbbi felmérések szerint az angoloknak is csaknem a 60 százaléka „elengedné” Skóciát a brit unióból, főleg azért, mert sokallják a központi költségvetésből a skót gazdaság fejlesztésére juttatott pénzeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik